Traže ocjenu ustavnosti smanjenja naknada majkama

"Mnoge korisnice odrekle su se nekog drugog prava, kao preduslova za ostvarivanje prava na doživotnu mjesečnu naknadu”
2 komentar(a)
majke sa troje djece, Foto: Shutterstock
majke sa troje djece, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.01.2017. 15:31h

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) podnijela je danas Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti kojima je predviđeno smanjenje naknada za majke sa troje ili više djece.

Kako se navodi u saopštenju USSCG-a, izmjenama i dopunama tog Zakona, doživotna mjesečna naknada, ženama koje rode troje ili više djece, utvrđuje se u nominalnom u procentualnom iznosu (264 i 144 eura), koji je značajno manji nego što je to bilo utvrđeno prvobitnom normom (336 i 192 eura).

Iz USSCG su naglasili da je riječ o stečenom pravu, odnosno o doživotnoj mjesečnoj naknadi ostvarenoj na osnovu pravosnažnog i konačnog rješenja.

"Mnoge korisnice odrekle su se nekog drugog prava, kao preduslova za ostvarivanje prava na doživotnu mjesečnu naknadu”, rekli su iz Unije.

Oni su objasnili da princip pravne sigurnosti podrazumijeva da građani mogu da se oslone na jasno značenje propisa koji regulišu njihova prava, da bi bili u mogućnosti da predvide posljedice koje mogu da proisteknu usljed poštovanja ili nepoštovanja tih propisa.

“Svaki građanin u pravnim odnosima mora da zna svoju poziciju koju ne smije da mijenja bilo koja kasnija promjena unutar pravnog sistema”, naveli su iz USSCG.

U Uniji smatraju da je u konkretnom slučaju jasno da bi retroaktivna primjena osporavanog člana (176b) predstavljala grubo kršenje principa pravne sigurnosti i imala trajne i teške posljedice za mnoge korisnice prava na naknadu, koje pravo im je u trenutku ostvarenja utvrđeno u doživotnom mjesečnom iznosu od 336, odnosno 192 eura.

“Ukoliko bi član 176b ostao na snazi, to bi otvorilo mogućnost da bi u budućnosti moglo biti dovedeno u pitanje i svako drugo pravo građana utvrđeno pravosnažnim i konačnim pravnim aktima”, ocijenili su iz USSCG.

Oni su predložili Ustavnom sudu da usvoji ovu inicijativu, pokrene postupak za ocjenu saglasnosti člana 176b Zakona sa Ustavom, i donese odluku kojim će se utvrditi da odredbe tog člana nijesu u saglasnosti sa Ustavom i da prestaju da važe danom objavljivanja odluke u Službenom listu Crne Gore.

“Predlažemo i da, zbog mogućeg nastupanja neotklonjivih štetnih posljedica, Ustavni sud donese Rješenje kojim će narediti da centri za socijalni rad obustave dalje radnje na usklađivanju rješenja o naknadama po osnovu rođenja troje i više djece do donošenja konačne odluke po ovoj inicijativi”, poručili su USSCG.

Bonus video: