Nalog Šehovića: Inspektori krenuli na privatne fakultete

Provjeravaće da li privatni fakulteti naplaćuju utvrđene školarine, imaju li odluke o izboru u akademsko zvanje...
181 pregleda 46 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.01.2017. 06:41h

Ministar prosvjete Damir Šehović naložio je prosvjetnim inspektorima da krenu u kontrolu privatnih fakulteta.

Šehović je, dopisom od 19. januara u koji su “Vijesti” imale uvid, naložio inspektorima da provjere da li privatne ustanove visokog obrazovanja imaju dozvole za rad, te da li realizuju akreditovane studijske programe.

Inspektori će, između osdtalog, češljati i dokumentaciju fakulteta.

Ministar prosvjete za “Vijesti” je rekao da je namjera i želja Ministarstva da “doprinesemo povećanju ukupnog kvaliteta visokog obrazovanja u Crnoj Gori”.

“Kako bi nosioci diploma zaista i posjedovali znanja i vještine pomoću kojih bi bili konkurentni na tržištu rada, uputio sam zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da izvrši sveobuhvatnu kontrolu privatnih ustanova visokog obrazovanja. Insistiranjem na periodičnim kontrolama ustanova visokog obrazovanja, posebno privatnih, želimo da smanjimo mogućnost za sticanje diploma lošijeg kvaliteta, kojih u Crnoj Gori nažalost ima”, kazao je Šehović. On je inspektorima dao u zadatak i da prekontrolišu da li fakulteti naplaćuju utvrđene školarine i druge naknade studentima, imaju li opšta akta, vode li propisnu evidenciju, imaju li odluke o izboru u akademsko zvanje za akademsko osoblje i poštuju li prava i obaveze studenata.

“Moramo težiti takvom sistemu visokog obrazovanja koji kvalitetom nastave, organizacijom rada i diplomama može konkurisati ne samo regionu, nego i širem evropskom prostoru”, jasan je Šehović.

Ministar je ranije najavio izmjene Zakona o visokom obrazovanju u drugom dijelu 2017. godine.

Tako će novi Zakon o visokom obrazovanju biti mnogo stroži za one koji se usude da koriste tuđe radove kao svoje, a već je obezbijeđen novac za nabavku softvera za prevenciju plagijata

Biće sagledane i aktuelne procedure osnivanja i ukidanja ustanova, ali i priznavanja inostranih diploma.

On je ranije “Vijestima” kazao da je opravdano mišljenje javnosti da diplome koje se stiču na pojedinim privatnim fakultetima nijesu kvaliteta kakav se očekuje od zemlje, kandidata za EU.

Nijedan fakultet ili univerzitet neće izbjeći inspekciju

Ministar prosvjete Damir Šehović je prosvjetnim inspektorima dostavio i spisak akreditovanih i licenciranih privatnih fakulteta.

Iz toga bi se moglo zaključiti da nijedan privatni fakultet ili univerzitet u Crnoj Gori neće izbjeći najavljenu kontrolu.

Inspektori će o rezultatima kontrole svih visokoškolskih privatnih ustanova sa spiska izvijestiti ministra prosvjete Šehovića.

Bonus video: