Kreme i sapuni od ljekovitog bilja: Hemija ne može da zamijeni prirodu

Tu su sapuni, ulja, losioni, kreme, melemi, tonici, šamponi… Kao osnovu za pravljenje preparata koristi ulje koje sadrži oko 12 vrsta trava među kojima su neven, kamilica, kantarion, sporiš, žalfija, bokvica, lavanda, matičnjak
348 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Nikolić, Foto: Svetlana Mandić
Jelena Nikolić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.01.2017. 14:42h

Kako bi izliječila ekcem kod najmlađe kćerke, Jelena Nikolić počela je da proučava i prerađuje ljekovito bilje.

“Prije četiri godine rodila sam najmlađu kćerku koja je dobila ekcem. Da bih joj pomogla i riješila taj problem počela sam da učim, 'čačkam' po internetu, istražujem i vidjela sam da su najbolji ljekovi u prirodi. Tako sam počela da sastavljam prve meleme, kreme, da pravim sapune koji su toliko blagi da mogu i bebe da ih koriste”, priča za “Vijesti” ova Nikšićanka, koja se uspješno bavi preradom bilja.

Prva znanja o ljekovitim biljkama dobila je od majke koja joj je prenijela i ljubav prema prirodi. Počela je sa čajevima, a danas se trudi da, koliko god je to moguće, hemiju zamijeni prirodom.

“Bavim se prirodnom kozmetikom i ljekovitim biljem, od koga je sve krenulo. Prvi proizvodi bili su sapuni, a zatim sam počela da pravim meleme od kantariona, nevena, sporiša. Tako je počeo da se proširuje asortiman i sada imam cijelu kozmetičku liniju”, kaže Jelena.

Tu su sapuni, ulja, losioni, kreme, melemi, tonici, šamponi… Kao osnovu za pravljenje preparata koristi ulje koje sadrži oko 12 vrsta trava među kojima su neven, kamilica, kantarion, sporiš, žalfija, bokvica, lavanda, matičnjak.

Čim počne proljeće, Jelenin put se zna - pravo na Vojnik i Štitovo u berbu bilja. Zatim sortiranje, sušenje, skladištenje.

“Biljke u ulju stoje 40 dana, a računaju se samo sunčani dani. Tek onda slijedi pravljenje preparata. To je najmanji dio posla ako zanemarimo sve što je tome prethodilo”, ističe Jelena.

Nije ona običan trgovac koji kupcima želi pošto-poto da proda svoje proizvode.

“U početku su malo ispitivali teren, a sada je sve to mnogo ozbiljnije. Drago mi je što imaju povjerenje u mene i za to sam im zahvalna. Moje kreme sigurno neće napraviti neki bum na licu, ali će uspjeti da kožu regenerišu. Neće se nikome ispeglati bore, ali će se koži vratiti elastičnost i neće se crvenjeti i peckati. Svrha je da se osjećamo lijepo u svom tijelu”, poručuje Nikolićeva kojoj je pravljenje sapuna omogućilo da ispolji i umjetničku crtu.

Različitih boja koja zavisi od pigmenta koji koristi (kafa, čokolada, cimet, kurkuma, smilje, lovor), ali i oblika, sapuni su atrakcija gdje god se pojave.

“Sapune pravim neobičnom metodom koja nije klasična saponifikacija jer ne koristim kaustičnu sodu, niti vještačke boje i mirise. Sve je potpuno prirodno. Vodim računa i o estetici, pa koristeći silikonske kalupe u kojima ih izlivam, sapuni dobijaju savršen oblik”, ne bez ponosa ističe ona.

Priznaje da se u poslu ne može biti uspješan ukoliko se ne edukujete, pa zato svakodnevno uči, proširuje znanja, a kao rezultat svega toga pojavljuju se novi proizvodi.

“Tako je nastao i detoks-imuno regulator, napravljen po mojoj recepturi. Poslije praznika i slava dobro dođe da se organizam malo pročisti. Prvu turu, sa renom, pravila sam jesenas i žene koje su koristile detoks-imuno regulatore kažu da nijesu imale grip, kao i da su smršale. Ovaj zimski napravljen je sa lanom koji ubrzava metabolizam, čisti crijeva i poboljšava krvnu sliku”, objašnjava Nikolićeva.

U hobiju, pošto se bavljenje ljekovitim biljem i prirodnom kozmetikom može nazvati poslom samo ukoliko se tome maksimalno posvetite, dok Jelena to radi kada joj obaveze majke i supruge to dozvole, ona je pronašla sebe.

“Mislim da je naša budućnost u alternativnoj medicini i da nam je neophodan povratak prirodi. Moji planovi su da učim, proširujem znanje i da ljudima dajem onoliko koliko mi je pridoda dala. A dala je mnogo”, poručila je Nikolićeva.

Bonus video: