Herceg Novi: Bokelji i Dubrovčani zajedno guštali na snjegu

Od prošle zime Agencija je na Vrbanju, Vratlu i Orjenskom sedlu omogućila besplatno korišćenje 20 kvalitetnih metalnih sanki, koje je donirala Turistička organizacija Herceg Novi
70 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2017. 10:10h

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i hrvatsko planinarsko društvo "Dubrovnik", zajedničkim snagama danas su organizovali program za djecu na Vrbanju i okupili preko 50 učesnika iz regiona. Spojili su dva programa - "Igre na snijegu", koje godinama organizuju Dubrovčani na Orjenu i "Zimski gušti na Orjenu", program koji Novljani realizuju od prošle godine.

Uz nezaobilazno sankanje, centralni događaj bio je izrada Snješka Bijelića. Takmičile su se tri ekipe iz Herceg Novog i po jedna iz Dubrovnika i Kotora. Tročlani stručni žiri, imao je težak zadatak da odabere najbolje radove, pa je na kraju jednoglasno zaključeno da je najpoštenije da svih pet ekipa ravnopravno podijele prvo mjesto i dobiju pobjedničke diplome. Diplome su uručene za radove pod nazivima: Snješko Vrbanj (H. Novi - Kameno), Knjaz Srećko (Herceg Novi) Snješko Danilo (Herceg Novi), Tonka i Bendži (Dubrovnik) i Stari Kotoranin. (Kotor)

Od prošle zime Agencija je na Vrbanju, Vratlu i Orjenskom sedlu omogućila besplatno korišćenje 20 kvalitetnih metalnih sanki, koje je donirala Turistička organizacija Herceg Novi.

“Sa uspješnom realizacijom ovog događaja dobili smo još jednu potvrdu o važnosti animacije posjetilaca Orjena, jer osim dobre gastronomske ponude, valja imati i različite zabavne programe, a upravo to i jeste koncepcija hercegnovskog programa " Zimski gušti na Orjenu" i dubrovačkih "Igara na snijegu"”, kazao je direktor Agnecije za razvoj i zaštitu Orjena, Željko Starčević.

Dubrovčani na Vrbanju imaju sopstveni planinarski dom. Njihovi planinari su uoči Drugogo svjetskog rata otkupili austrijsku kasarnui preuredili je u planinarski dom. Sve do početka devedesetih godina prošlog vijeka i ratnih zbivanja na ovom području članovi dubrovačkog planinarskog društva redovno su dolazili u Dom. Čak su imali i ogranak "Orjen". Od 2002. godine nakon više od decenije pauze, Dubrovčani ponovo, uglavnom zimi i kada ima snijega, odsjedaju u njihovom planinarskom domu na Vrbanju .

Članica Planinarskog društva Dubrovnik, Erna Raguz Lučić ističe da je ove godine prvi put na Orjenu i da su djeca oduševljena igrama koje su organizovane za njih, i da joj je drago što im je lijepo vrijeme omogućilo ugodan boravak i druženje na planini.

Galerija

Bonus video: