Javni prevoz loše organizovan: Samo 5,6 odsto građana Podgorice koristi gradske autobuse

Taksi kao osnovno sredstvo prevoza koristi 5,5 odsto Podgoričana, taj vid prevoza je zamjena za nefunkcionalni autobuski prevoz, tim prije što cijena taksi usluga nije skupa
144 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica, autobusi, Foto: Vesko Belojević
Podgorica, autobusi, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 05.12.2018. 19:16h

Samo 5,6 odsto građana u Podgorici koristi gradske autobuse za prevoz, pokazala je anketa NVO Biciklo.me koja je sprovedena tokom aprila ove godine.

To ukazuje koliko je javni prevoz u Podgorici loše organizvan, te koliko su autobusi stari i neudobni.

Prema Studiji dugoročnog razvoja gradskog i prigradskog saobraaja u PG 2010 godine pisalo je da u toku radnog dana javni prevoz koristi 6,4 odsto građana u užemgradskomjezgru i šest odsto na području Opštine.

Radi poređenja prema podacima CIVITAS u Zagrebu se 40 odsto građana vozi javnim prevozom, a u Ljubljani imaju za cilj da se do 2020. gradskim prvozom vozi 33 odsto građana. Zato je alarmantan podatak da se u posljednjih osam godina smanjio broj onih koji koriste javni prvoz.

Taksi kao osnovno sredstvo prevoza koristi 5,5 odsto Podgoričana, taj vid prevoza je zamjena za nefunkcionalni autobuski prevoz, tim prije što cijena taksi usluga nije skupa.

Prema anketi iz aprila 7,9 odsto građana koristi biciklo kao sredstvo prevoza, što je više od realnog stanja. Prema podacima Evropske biciklističke fondacije u Zagrebu je 2012. godine 10, 1 odsto građana koristilo biciklo za prevoz, u Ljubljani 12, odsto 2013 godine, u Beču šest odsto….

Procenat onih koji se pješke kreću korz Podgoricu je 24 odsto, što je dobro, pokazuju rezultati ankete Biciklo.me.

Najveći broj Podgoričana svoje putovanje kroz grad obavlja automobilom, njih 54,4 odsto. Višestruki su razlozi tome, od kulturoloških do nedostatka adekvatnog i kavlitetnog javnog prevoza.

U anketi “Bolji saobraćaj, bolji grad” anketirano je 1.351 građanin Podgorice tokom aprila mjeseca.

Bonus video: