Ovo je državni i ekonomski udar nad ženama, Marković da podnese ostavku

Peković je istakla da je gospoda iz Vlade treba da se stide sramnog i neustavnog smanjenja naknada, koje je glavni razlog njihovog okupljanja
92 pregleda 52 komentar(a)
protest majki, Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
protest majki, Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 27.01.2017. 18:38h

"Ovo je državni i ekonomski udar nad ženama, majkama Bijelog Polja i zato pozivamo Vladu Duška Markovića da pod hitno podnese ostavku“, poručila je Rosanda Peković na protestu majki korisnica doživnotnih naknada danas u Bijelom Polju. Protest ispred zgrade Opštine okupio je više stotina majki iz Bijelog Polja i nekoliko predstavnica korisnica naknada Mojkovca, Berana i Petnjice.

Korisnice naknada su uzvikivale parole „ostavke, ostavke“, „dolje lopovi, lopovi, lopovi“.. .

Peković je istakla da je gospoda iz Vlade treba da se stide sramnog i neustavnog smanjenja naknada, koje je glavni razlog njihovog okupljanja.

„Poručujemo vam da pod hitno obustavite sve aktivnosti Centara za socijalni rad po zadnjim izmjenama Zakona o dječijoj zaštiti. U protivnom mi ćemo tražiti vaše ostavke i smjenu vlasti zbog vaše nesposobnosti da vodite državnu Crnu Goru“, kazala je Peković.

Ona je istakla da je smanjenje doživotnih naknada ponovna diskriminacija žena.

„Vlada treba da proširi prava i uskladi novi zakon kako bi sve žene bile tretirane kroz materinsto na isti način. Ovoj beskrupuloznoj vlasti šaljemo poruku da ne dozvoljavamo da nas ponižavaju. Upozoravamo ih i kažemo da su žene temelj ovog društva i da igraju na pogrešnu kartu“, istakla je Peković.

Smanjenje naknada osudilo je i nekoliko nevladinih organizacija.

Predstavnica NVO „Snažna mama“ Sanela Rovčanin je kazala da je zakon o naknadama dobar i dobro došao za sve majke sa troje i više djece, koje su radile 15, 20, 30 i više godina, u teškim vremenima tranzicije, koje su trpjele velike nepravde, prve ostajale bez posla kada su zatvarali fabrike a nisu bile u prilici da nađu novi posao.

„Takođe, veliku nepravdu doživljavate i vi majke koje ste godinama bile na birou rada i niste bile u prilici da nađete posao a činjenica da imate troje i više djece je za vas bila otežavajuća okolost u pronalasku posla. I kada je izgledalo da ste riješile makar minimum vaše egzistencije, ubrzo su oni koji su na pozicijama odlučivanja ponovo počeli da vas uznemiravaju i nanose vam nove nepravde, odlučivši da smanje naknade“, kazala je Rovčanin. Podgoričanka Željka Savković je kazala da se vlast igra sa skoro 22 000 majki u Crnoj Gori, koje su korisnice naknada.

„A što je najtragičnije u ovom trenutku smo im mi toje dozvolile. Mi smo im dozvolile da naše dostojanstvo bave pod noge. Bacile smo tako godine staža, svoj život, jer smo dozvolile da bas bogati prozivaju, da nam nameću osjećaj krivice i misao kako to nismo zaslužile“, kazala je Savković.

Savković je istakla da dok majke razmmišljaju da li su zaslužile naknade, ministarsvo pravde je podijelilo trinaestu platu od 200 i više eura, i niko se nije bunio što je dobio te pare i da je to sramotno dobijati taj novac dok se naknade majkama smanju a isplata dječjih dodataka odlaže.

„A onda su izglasali da se funkcionerima smanje plate ( predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću 195, 46, premijeru Dušku Markoviću 174, 79), ministrima 149, 06 eura .. . E sad spasite Crnu Goru tako što ćete smanjiti naše naknade sa 336 na 264, odnosno sa 194 na 150 eura, „ poručila je Savković.

Pored više opozionih partija skup je podržala i Radnička partija.

Predsjednik RP Janko Vučinić je kazao da se od vlastodržaca koji su pokrali vlast od naroda i nije moglo očekivati ništa drugo jer je nisu ni osvojili.

“Kukavički su udarili na majke i djecu i hoće da vam uzmu od suve kore hljeba, a ne treba to da damo. U svim uređenim državama stečeno pravo se ne može ukinuti a oni to hoće da urade. Ustavom je jasno definisano da zakon ne može imati povratno dejstvo , a oni hoće na silu da vam uzmu 25 odsto od tih nadoknada, a čini mi se, ,kako se bunite, da će vam to i potpuno ukinuti”, kazao je Vučinić dodajući da je postoji jasno zakonsko pravo da se ne može dva puta odlučivati po istoj stvari, a da vlast upravo to radi ovih dana.

Vučinić je istakao da ni Ustavni sud ne može odlučivati dva puta o istom zakonu, i podsjetio da je jednom donio rješenje da se taj zakon ne kosi sa ustavnim pravom a da sada ponovo pokrenu inicijatuvu I to na podmukao način.

“Postoje dva načina kako treba da se borite: da pokrenete sudske sporove ako vam daju ta rješenja morate tužiti državu,morate proći sve sudske instance da bi se obratile i međunarodnim sudovima. Put je spor ali izgubiće država,a to će platiti opet građani.Drugi način je ovaj – da se borite protestima. Ovo je tek početak jer neće jedan protest njih spriječiti da smanje nadoknade, jer njih je jedino strah od narodne pobune a ona je već počela, poručio je Vučinić.

Prva žena u Crnoj Gori koja je zbog uskraćivanja bolovanja javno progovorila i dobila otkaz, Anka Vukićavić iz Nikšića je poručila majkama da danas ne brane svoja radna mjesta već svoju sirotinju.

“Branite socijalna davanja da bi ste prehranile svoje porodice. Oni misle da vas je strah i da ste nejake.E neće moći jer su žene Crne Gore kroz vijekove pokazale da su jake. Misle da vas je strah i sa televizijskih ekrana vam šalju poruke koje ponižavaju ljudsko dostojanstvo. Kažu da nijeste htjele da radite. Ne! NIjesu nam dali šansu jer je ona pružena podobnima a ne onima koji su bolji”, istakla je Vukićević.

Bonus video: