Institut Igalo ponovo otvara vrata 30 januara : Prioritet prodor na druga tržišta

“Pokušavamo ponovo da se vratimo na tržište UAE odakle smo imali pacijente u vrijeme kada je Institut otvoren”, najavila je medicinska direktora dr Marina Delić
226 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2017. 14:55h

Mediteranski cenatar Instituta Dr Simo Milošević Igalo, nakon skoro tromjesečne pauze, u ponedjeljak 30 januara primiće prve goste. Prema prispjelim najavama i bukingu, već prve sedmice obezbijediće smještaj za 200 gostiju.

“Dio učesnika manifestacija Praznika mimoze i sportskih događaja biće smješteni u Institutu, a i nekoliko programa cvijetne fešte, kao što su maskenbali za djecu i odrasle, riblja večera i plivački i vaterpolo turniri biće organizovani u Mediteranskom centru”, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Prioritetni zadatak menadžmenta te zdravstveno turističke ustanove je prodor na nova tržišta. Početak godine je obećavajući, jer već od 1. februara trebalo bi, nakon uplate avansa, da startuje program liječenja pacijenata iz Libije koji je dogovoren posredstvom firme MTS iz Podgorice. Do kraja godine, u grupama od 8 do 40 pacijenata – uglavnom stradalnika iz rata, ostajalo bi u Igalu na liječenju i rehabilitaciji šest sedmica u prosjeku. Prihod od ovog programa iznosio bi oko 920 hiljada eura. U program bi trebalo da bude uključena i Bolnica Kotor.

“Pokušavamo ponovo da se vratimo na tržište UAE odakle smo imali pacijente u vrijeme kada je Institut otvoren”, najavila je medicinska direktora dr Marina Delić.

Ona će kao član delegacije Ministarstva zdravlja učestvovati na medicinskom sajmu Arab Health koji će se održati od 30. januara do 2. februara kada će, kako se nada, biti finalizirani pregovori o liječenju pacijenata sa arapskog područja u Institutu Igalo. Najavljeno otvaranje direktne avionske linije Dubai Podgorica (eventualno i Tivat) dodatan je “adut” u tim pregovorima.

Delić je najavila i pilot program liječenja i rehabilitacije pacijenata iz Danske u saradnji sa Institutom za reumatologiju Iz Kopnehagena.

“Zdravstveni turizam je posljednjih godina u ekspanziji i na tom zahtjevnom tržištu Institut Igalo sa svojim potencijalom ima dobre uslove za opstanak i razvoj “, kazala je dr Delić.

Izvršni direktor Instituta Igalo Zoran Bošnjak je utvrdio da svi pokazatelji govore da će Institut pozitivno završiti 2016. godinu. ”Nalazimo se na tkz.bijeloj listi poreskih obveznika, i redovno isplaćujumo zarade za oko 700 zaposlenih”, kazao je Bošnjak. Naveo je da je za 11 mjeseci prošle godine Institut posjetilo 17.315 gostiju i pacijenata, ili 11,3 odsto više nego 2015. Oni su ostvarili preko 203 hiljade noćenja, ili 2,8 odsto više nego prethodne godine.

“U ovoj godini očekujemo povećanje broja gostiju i noćenja, otvaranje novih tržišta, povećanje kvaliteta usluga, ali i očuvanje kadra koje je najveće blago Instituta”, kazao je Bošnjak. Naglasio je da im se 60 odsto gostiju i pacijenata redovno vraća, što govori o uspješnoj poslovnoj politici. Ove godine očekuju dolazak organizovanih grupa gostiju iz Norveške u okviru državnog programa te zemlje koji se u Institutu sa prekidima organizuje preko četiri decenije, iz Njemačke, Holandije, Izraela, Kine i zemalja iz okruženja.

Predsjednik Odbora direktora Instituta, Zoran Kovačević je naveo da je prioritetan zadatak menadžmenta Instituta obezbjeđenje redovnog poslovanja, isplata zarada zaposlenima i ispunjavanje obaveza prema državi. Prosječna bruto zarada lani je iznosila 650 eura.

Kovačević je kazao i da je danas potpisan ugovor o strateškom partnerstvu sa nacionalnom Turističkom organizacijom zahvaljujući kome će unaprijediti marketing i poredstavljanje ponude Instituta na evropskom, ali i drugim tržištima.

Investicije

Institut je lani zahvaljujući sopstvenim sredstvima renovirao 50 soba i pet apartmana, osavremenio kuhinju. Investicija je iznosila 204 hiljade eura. Zamijenjeno je oko dvije hiljade kvadrata krovna konstrukcija nad bazenom koji koriste sportski klubovi i građani Herceg Novog. “Da to nismo uradili krajem novembra prošle godine, olujni vjetar koji je duvao u januaru, krov bi se sigurno ”otvorio” i tada bi šteta i na bazenu i na krovu bila nekoliko puta veća”, objasnio je Bošnjak.

Poslali poruke za Selenu

Novinari i snimatelji prisutni na današnjem presu u Institutu Igalo u podne su poslali poruke na broj 14543 za pomoć Seleni Mandić kojoj je je dijagnostifikovan neuroblastom, kancer koji se razvio u stomaku i metastazirao na koštanoj srži.

Galerija

Bonus video: