Tivat: Amfilohije prilaže novac za jednu fresku

U svojoj besjedi Amfilohije je podsjetio na važnost Svetog Save za pravoslavnu crkvu na ovim prostorima i podsjetio da je tivatski hram koji je podignut tom svecu u čast, osveštan prije tačno 50 godina, ali da do danas nije u potpunosti završen
194 pregleda 11 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Radio Tivat
Amfilohije, Foto: Radio Tivat
Ažurirano: 27.01.2017. 14:41h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije predvodio je svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Save u Tivtu, a kojom je danas u tom gradu obilježen Savindan i slava tog hrama. Pred velikim brojem vjernika, mitroploit Amfilohije je nakon službe i svetsosavskog recitala, prisutnoj djeci koja su polaznici vjeronauke, podijelio prigodne poklone.

U svojoj besjedi Amfilohije je podsjetio na važnost Svetog Save za pravoslavnu crkvu na ovim prostorima i podsjetio da je tivatski hram koji je podignut tom svecu u čast, osveštan prije tačno 50 godina, ali da do danas nije u potpunosti završen.

"Dužni smo koliko već sjutra da započnemo živopis ovoga hrama. Pravoslavni hramovi nijesu samo arhitektura i građevina, mjesta gdje se sabiramo tokom služenja liturgije već i mjesta gdje je prisutna nebeska i zemaljska Crkva, sa arhangelima, heruvimima, serafimima i Gospodom i Presvetom Trojicom, Majkom Božijom i svim događajima iz istorije spasenja roda ljudskog. Posebno sa Svetim Savom i njegovim životopisom. Za pokoj duše Vlada Trojanovića, divnoga dugogodišnjeg predsjednika Crkvenog odbora i obnovitelja hrama i graditelja Parohijskog doma, njegovi sinovi Petar i Mišo priložiće prilog za oslikavanje freske "Šire od nebesa", a ja kao mitropolit za "Vaznesenje Gospodnje“, kazao je Amfilohije dodajući da će po jednu fresku priložiti i tivatski parosi Savo Denda i Petar Petrović i pozvavši vjernike da i oni novčanim prilozima doprinesu živopisanju hrama.

Bonus video: