Položeno cvijeće na Bulevaru Srđana Aleksića: "Sjećanjem nećemo nikada zaboraviti Srđana"

Predsjednik Savjeta Foruma Bošnjaka, Husein Tuzović, rekao je da je Aleksić 27. januara 1993. godine, da bi spasio svoga druga, građanina Trebinja, Glavovića položio svoj mladi život i otišao u legendu
76 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2017. 18:37h

Predstavnici Foruma Bošnjaka Crne Gore položili su danas cvijeće na Bulevaru Srđana Aleksića u Podgorici, u znak sjećanja na 24. godišnjicu smrti mladića iz Trebinja koji je ubijen, jer je branio sugrađanina druge nacionalnosti, Bošnjaka Alena Glavovića.

Na inicijativu Foruma Bošnjaka, nova saobraćajnica pored spomen parka na Pobrežju od 2013. godine nosi ime Bulevar Srđana Aleksića. Te godine je na dan sjećanja na Bulevaru zasađeno Srđanovo drvo.

Predsjednik Savjeta Foruma Bošnjaka, Husein Tuzović, rekao je da je Aleksić 27. januara 1993. godine, da bi spasio svoga druga, građanina Trebinja, Glavovića položio svoj mladi život i otišao u legendu.

Tuzović je naveo da je Aleksić, tom nesebičnom žrtvom koju dobar mladi čovjek daje da bi drugom, rođenom u drugoj vjeri, ali pod istim suncem, omogućio Glavoviću da nastavi život i stvara porodicu.

“Njegov otac Rade, kome je danas u posjeti osnivač Foruma Rifat Rastoder, je kazao, kada smo otvarali Bulevar, umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”, podsjetio je Tuzović.

Kako je rekao, u posljednje vrijeme javljaju se ekstremističke ideje sa mržnjom i prijatenjom.

“Dužnost svih nas jeste da to na svoj način onemogućimo. Nama je potrebno zajedništvo, solidarnost, socijalna i ljudska pravda da nastavimo putem koji je Srđan Aleksić trasirao”, poručio je Tuzović.

On je ukazao da je Glavni grad "dodijelio" Bulevar Aleksiću, i podsjetio da je inicijator te ideje Forum Bošnjaka. "Sjećanjem nećemo nikada zaboraviti Srđana".

Tuzović je govor završio stihovima pjesme Mirsade Šabotić, posvećene Srđanu, koja je nedavno nagrađena u Italiji.

Predsjednik Skupštine Glavnog grada, Đorđe Suhih, poručio je da se ne smije zaboraviti Srđan Aleksić i ono što je on uradio.

Kako je kazao, postoje vremena kada je teško biti human i plemenit, “kada je teško širiti ljubav u momentima kada svi okolo šire mržnju”.

“On je ostao čovjek i u tim trenucima, to je platio velikom cijenom. Žrtvovao je svoj život da bi mi danas shvatili da uvijek ima dobrih ljudi, onih koji će promijeniti stvari na bolje, koji vole bližnjeg svoga više nego što neko može da ga mrzi”, naveo je Suhih.

On smatra da je ljubav uvijek jača od mržnje i uvijek će pobijediti.

Glavni grad neće, dodao je Suhih, zaboraviti to djelo.

“Aleksić je luča u onim tamnim, mračnim vremenima i trebamo je sačuvati. Zadovoljstvo nam je što jedan Bulevar nosi njegovo ime i što se svake godine obilježava njegov dan. Moramo, zbog potomstva i čojstva koje je uvijek krasilo ove krajeve, nastaviti da čuvamo ovaj datum”, poručio je Suhih.

Delegacija Foruma Bošnjaka, na čelu sa Rifatom Rastoderom, glavnim inspiratorom obilježavanja Srđanovog imena u Crnoj Gori, prisustvovala je njegovom pomenu, na Gradskom groblju u Trebinju.

Aleksić je poginuo 21. januara 1993. godine, kada je grupa rezervista Vojske Republike Srpske, čiji je on bio pripadnik, na trebinjskoj pijaci maltretirala Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja. Aleksić mu je pomogao, dok je nekoliko ljudi u blizini mirno posmatralo.

Četvorica vojnika su pretukli Aleksića, zbog čijih povreda je pao u komu, a preminuo je nakon šest dana, 27. januara.

Jedan od četvorice Srđanovih ubica poginuo je na ratištu, a ostala trojica osuđeni su na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora.

Glavović je preživio rat i danas živi u Švedskoj sa suprugom i dvoje djece. Zahvalan je Srđanu i svake godine posjeti njegovog grob i oca Rada Aleksića.

Galerija

Bonus video: