Bolji uslovi u OŠ "Dašo Pavičić" u Igalu: Nabavljene stolice, donirana IT oprema, sanirana sala

"Zaokružujemo jedan dugotrajan proces, doveli smo do stvaranja znatno pristojnijih uslova koje nudi područno odjeljenje u Igalu", istakla je Ana Valentić, koordinatorka Neformalne grupe građana pokretača inicijative za izgradnju škole u Igalu
134 pregleda 0 komentar(a)
OŠ Dašo Pavičić Igalo, Foto: Slavica Kosić
OŠ Dašo Pavičić Igalo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 27.01.2017. 09:28h

Područno odjeljenje Osnovne škole "Dašo Pavičić" u Igalu, koje pohađa 165 đaka zahvaljujući inicijativi i agilnosti Neformalne grupe građana pokretača Inicijative za izgradnju škole u Igalu, u posljednjih pola godine dobilo je bolje uslove za rad.

To odjeljenje već četvrt vijeka radi u objektu Dječijeg odjeljenje Instituta Igalo.

Organizovanje nastave u Institutu trebalo je da bude privremeno rješenje, jer je još prije više od 20 godina Detaljnim urbanističkim planom predviđeno da se u Igalu gradi zgrada osnovne škole za oko 800 đaka, jer je matična škola postala "tijesna" za prekobrojne učenike. Jasno je i da se nastava neće još dugo moći organizovati u zgradi Dječijeg odjeljenja Instituta Igalo, zbog namjere Vlade da proda tu zdravstvenu ustanovu. Malo je vjerovatno da će novi vlasnik pristati da se atraktivan prostor koristi za potrebe škole.

Dok se ne izgradi nova školska zgrada , neformalna grupa građana, je zbog lošeg stanja prostora u kome uče i borave njihova djeca, prije nekoliko mjeseci pokrenula akciju prikupljanja finasijskih sredstva za obnovu inventara, krečenje učionica i sanaciju fiskulturne sale koju su završili za vrijeme zimskog školskog raspusta.

"Neprekidni apeli roditelja, naišli su na podršku lokalnih privrednika-donatora, matične škole i svesrdnu finansijsku podršku Opštine Herceg-Novi. Značajna je i logistička podrška Agencije za izgradnju i razvoj Herceg-Novog. Zahvaljujući njima, nabavljene su nove klupe i stolice, donirana IT oprema i sanirana fiskulturna sala, koja je godinama bila u nedopustivo lošem stanju. Time je omogućeno da učenici borave u znatno kvalitetnijem ambijentu, i da konačno dobiju prostor u kojem će moći da se izvodi i nastava fizičkog vaspitanja”, saopštila je Ana Valetnić, koordinatorka Neformalne grupe građana pokretača inicijative za izgradnju škole u Igalu.

"Zaokružujemo jedan dugotrajan proces, doveli smo do stvaranja znatno pristojnijih uslova koje nudi područno odjeljenje u Igalu", istakla je Valentić .

Neformalna grupa građana, pokretača Inicijative za izgradnju škole u Igalu, prošle godine prikupila je 2.326 potpisa, sa ciljem da se riješi status privremenog područnog odjeljenja i da se obezbijedi trajno i kvalitetno rješenje koje će biti u zvaničnom obrazovnom sistemu Crne Gore.

Bonus video: