NP "Biogradska gora": Hranilišta snabdjevena dovoljnim količinama sijena i soli za životinje

Prihrana će biti organizovana svakog četvrtog dana i samtraju da će to biti dovoljno da pomogne divljači da prezime
260 pregleda 2 komentar(a)
Biogradska gora, divljač, Foto: Dragana Šćepanović
Biogradska gora, divljač, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 26.01.2017. 15:26h

U Biogradskoj prašumi nastavljaju redvno prihranjivanje divljači. Rendžeri u Nacionalnom parku (NP) "Biogradska gora" minulih dana obišli su hranilišta i snabdjeli ih dovoljnim količinama sijena i soli za životinje.

Kako su kazali u službi zaštite tog parka, mraz i snijeg iscrpili su zalihe koje sisari mogu naći u okruženju.

"Brojni su bili dani kada je temperatura bila i ispod minus 20 stepeni tako da je smanjena i pokretljivost i divljači, time njihova mogućnost da dođu do hrane. Ponovo smo obišli sve za to predviđene lokacije i ostavili sijeno jer su hranilišta bila ispražnjena. Pregledali smo kamere koje smo postavili pored hranilišta i vidjeli kako jelenska divljač dolazi i konzumira ostavljenu hranu" kažu u tom NP.

Prihrana će biti organizovana svakog četvrtog dana i samtraju da će to biti dovoljno da pomogne divljači da prezime.

Iz PR službe JP Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG), nedavno su kakzali da se prihrana divljih životinja redovno organizuje i u nacionalnim parkovima "Durmitor", "Lovćen" i "Prokletije".

Da bi stigli na određenim lokacijama ostavili bale sijena i so, kako je sopšteno, nadzornici na krpljama pješače i preko 10 kilometara.

Prihrana divljači, podsjećaju, predviđena je Programima upravljana NPCG u cilju sprovođenje mjera zaštite sa akcentom na zimski period.

Bonus video: