Bošnjak protjerali iz Rektorata

Bošnjak je sa mjesta savjetnika rektora vraćena na Metalurški fakultet i to 20 dana nakon što je tražila staro radno mjesto
263 pregleda 40 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Savo Prelević
Branka Bošnjak, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.01.2017. 14:35h

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak tužila je podgoričkom Osnovnom sudu Univerzitet Crne Gore zbog nezakonitog raspoređivanja na drugo radno mjesto, nakon isteka mirovanja prava iz radnog odnosa zbog obavljanja poslaničke funkcije.

Bošnjak je, prema navodima iz tužbe u koju su “Vijesti” imale uvid, 9. novembra 2016. tražila od UCG da je, shodno Zakonu o radu, vrati na radno mjesto savjetnik rektora, koje je ranije pokrivala.

Rektorka Radmila Vojvodić odgovorila joj je gotovo mjesec dana kasnije i to ponudom da se vrati na Metalurško-tehnološki fakultet (MTF) kao “tehnički koordinator za transfer tehnologija u Centru za materijale i tehnologiju”, izgovarajući se novom sistematizacijom radnih mjesta na UCG.

Nova sistematizacija, stoji u tužbi, usvojena je 29. novembra, odnosno 20 dana nakon što je Bošnjak podnijela zahtjev za povratak na posao. U tužbi se još navodi i da nova sitematizacija nije imala pravno dejstvo u trenutku kad je Vojvodićeva ponudila Bošnjak novo radno mjesto, te da ono nije ni postojalo u važećim univerzitetskim propisima u momentu kada ga je rektorka ponudila.

“Novi pravilnici o sistmatizaciji i organizaciji na UCG pokušavaju se primijeniti retroaktivno. Pravilnici su objavljeni u Biltenu UCG 2. decembra, a stupili na snagu osam dana od dana objavljivanja. To znači da njihova primjena počinje tek 10.decembra”, ističe se u tužbi.

Bošnjak je prije tužbe pokušala dopisom da skrene pažnju Vojvodićevoj na nezakonitosti. Na osnovu uvida u zvaničnu prepisku Vojvodić i Bošnjak , čini se da rektorka ne smatra da se ogriješila o propise.

“Dobronamjerno Vas uvjeravam da je ponuda formirana u zakonskom roku i da je u pitanju radno mjesto posebno dostojno kvalifikacija koje zahtijeva. Naime, ponuda je proizašla iz novog dokumenta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, na kojoj prilježno radimo više od godinu, a u sklopu korjenite reforme,…”, stoji u dopisu Vojvodićeve, nakon što je Bošnjak upozorila na kršenja zakona.

“Poštujući Zakon o radu, uredno sam se javila nakon isteka prethodnog mandata poslanika, da me shodno zakonu vrate na radno mjesto koje sam pokrivala i koje mi je mirovalo tokom mandata. Ali, kad su čuli da se vraćam, nastaje pometnja u Rektoratu jer svjesni činjenice da bih bila nemili svjedok njihovih svaštočinstava. Tako su 20 dana nakon mog dopisa, ‘silu na sramotu’, održali elektronsku sjednicu Upravnog odbora, na kojoj su ukinuli radno mjesto koje sam pokrivala prije odlaska na funkciju poslanika, i izmislili nepostojeće radno mjesto na drugoj organizacionoj jedinici, samo da bi me dislocirali što dalje od njih i njihovih prljavih poslova”, izjavila je Bošnjak za “Vijesti”.

Dodaje da su joj sa UCG, “koliko su bili pometeni i u trci da me dislociraju”, dostavili ponudu i prije nego što je stupio na snagu, taj novi izmijenjeni akt o sistematizaciji, a samim tim je sve to pravno ništavno.

“I još se usuđuju, vrlo drsko, da mi potcjenjuju inteligenciju i serviraju mi ovu klasičnu političku diskriminaciju, kao nešto dobronamjerno. I ovo je dokaz, da je nažalost, Univerzitet Crne Gore dotakao najniže dno”, kaže poslanica DF-a za “Vijesti”.

Zarada doktoru nauka je manja nego poslaniku u Skupštini

Raspoređivanje na drugo radno mjesto, ističe Bošnjak, je istovremeno i finansijsko i moralno unižavanje. Koeficijent njene plate je smanjen sa 8,31 na 8,01. Bošnjak je doktor nauka sa više od dvije decenije staža. Koeficijent od 8,01 je manji od trećine koeficijenta poslanika. Poslanički koeficijent je 26, što znači da će više nego duplo biti veća razlika koju će Bošnjak primati u Skupštini, u odnosu na mjesto za koje se traži doktorat nauka:

” To je potvrda gdje nam je visoko obrazovanje. Ovo je frapantan vid političke diskriminacije i ja ću ovo istjerati na čistac”, poručuje ona.

Bonus video: