SPC dao u zakup Lakoviću 5.000 kvadrata

Mitropolija važi za najvećeg zemljoposjednika u Budvi. U njenom vlasništvu je 30 hektara zemlje u Buljarici, 30.000 kvadrata na Smokvici kod Svetog Stefana i 23.000 u Bečićima
78 pregleda 0 komentar(a)
parcela SPC Budva Laković, Foto: Vuk Lajović
parcela SPC Budva Laković, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.01.2017. 19:26h

Mitropolija crnogorsko-primorska dala je zeleno svjetlo da se na njenoj parceli u Budvi izgradi market iz lanca Hard Diskont Laković.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je SPC dao zemljište od gotovo 5.000 kvadrata u višegodišnji zakup, nakon što nije uspio da pronađe investitiora za gradnju stambeno-poslovnog prostora koji je predviđen Detaljnim urbanističkim planom.

Riječ je o kompleksu crkve Sv. Petke na zaobilaznici, tik uz gradsku kapelu, jednom od najvećih neizgrađenih djelova Budve.

Da crkva nije našla investitora za gradnju stambenog bloka bio je jasno prošlog mjeseca, kada je podgorička kompnija Laković podnijela Sekretarijatu za urbanizam zahtjev za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova, u kome su navedene parcele u vlasništvu Dobra Crkve Svete Petke.

Iz Opštine bi uskoro trebalo da se izjasne da li je prema važećem DUP-u na toj lokaciji moguće graditi trgovačko-ugostiteljski kompleks.

Na parceli se trenutno nalazi parking za autobuse, perionica za automobile…

Opština je na crkvenoj parceli ucrtala kompleks zgrada od najviše sedam spratova - ukupno 17.942 kvadrata stambeno-poslovnog prostora.

Ucrtana je i saborna crkva, na mjestu gradske kapele.

Poznato je da je SPC dozvolio Opštini da privremeni objekat - gradsku kapelu, izgrađenu prije više od decenije, zadrži na toj lokalciji, ali je i najavio da će na tom mjestu da gradi hram posvećen Svetom Marku.

Mitropolija važi za najvećeg zemljoposjednika u Budvi.

U njenom vlasništvu je 30 hektara zemlje u Buljarici, 30.000 kvadrata na Smokvici kod Svetog Stefana i 23.000 u Bečićima.

Atraktivne su i lokacije na kojima su planeri predvidjeli gradnju iznad tunela Mogren, gdje crkva ima 22.000 kvadrata, Brajići (18.000) i Mažići (oko 6.000).

Crkva u samom centru Starog grada ima oko 3.000 kvadrata.

Na imanju crkve Sv. Petke, u blizini gradskog bulevara, prije deceniju je izgrađen hotel “Podostrog“ i dvije petospratne zgrade.

Hotel je još u vlasništvu crkve i godinama se rentira. U dvijema stambenim zgradama crkvi je ostao u vlasništvu 21 stan, 11 poslovnih prostora i jedna garaža.

Bonus video: