Studentski parlament UCG: Podržavamo finansiranje iz Budžeta osnovnih i masters studija

Ono što je postalo simptomatično je, po njihovom mišljenju, sve češće pojavljivanje i iznošenje stavova o ovako važnim pitanjima od strane samoproklamovanih studentskih lidera i eksperata iz oblasti visokog obrazovanja, kao i organizacija koje se masovno pojavljuju i za koje se ne može utvrditi koga predstavljaju, niti na osnovu čega se pozivaju na reprezentativnost za razgovor na ovako važne teme
76 pregleda 2 komentar(a)
Studentski parlament UCG
Studentski parlament UCG
Ažurirano: 25.01.2017. 17:49h

Nakon održane Skupštine Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG), iz te organizacije reagovali su na saopštenje nevladine organizacije Studenti za slobodu i utvrdili da se zalažu za finansiranje iz Budžeta Crne Gore na osnovnim i master studijama.

"SPUCG, kao krovna organizacija studenata, podržava finansiranje studenata iz Budžeta Crne Gore na osnovnim i master studijama u reformisanoj strukturi studija na državnom univerzitetu, a zalagaće se i za to da određeni broj mjesta na doktorskim studijama takođe bude na Budžetu, kako bi se podstakao upis i na taj nivo studija. SPUCG je zbog svoje reprezentativnosti imao i aktivnu ulogu u procesu reforme studija, kao i u izradi Strategije visokog obrazovanja za period 2016-2020 a upravo su budžetska mjesta na prva dva nivoa studija, uz razmatranje mogućnosti za budžetskim mjestima i na doktorskom nivou studija, bili jedan od zahtjeva predstavnika SPUCG u radnoj grupi za izradu Strategije", saopšteno je.

Oni su istakli da je, uz budžetska mjesta na osnovnim i master studijama, podjednako važno da studenti dobiju veći kvalitet studija i stečenog znanja nego što je to sada slučaj.

"Samo dodatno zapošljavanje akademskog kadra kako bi se obezbijedio rad u manjim grupama, uz praktičnu nastavu i dosljednju primjenu svih principa sadržanih u Bolonjskoj deklaraciji, može donijeti bolje rezultate i veći kvalitet stečenih diploma. Veliki iskorak plana o studijama koje se u potpunosti finansiraju iz Budžeta je i u tome što se više neće dešavati da perspektivni studenti slabijeg imovinskog stanja ne mogu da nastave studije. Uz to, ulaganje u kvalitetno visoko obrazovanje nipošto nije trošak, već investicija u prosperitetnu budućnost. SPUCG u fokusu ima zaštitu prava i unaprijeđenje statusa studenata državnog univerziteta, ali želi da iznese i jasan stav da ne podržava finansiranje studiranja studenata na privatnim ustanovama visokog obrazovanja, a naročito ne na onim studijskim programima koji postoje na državnom Univerzitetu", zaključeno je posle sjednice.

Ono što je postalo simptomatično je, po njihovom mišljenju, sve češće pojavljivanje i iznošenje stavova o ovako važnim pitanjima od strane samoproklamovanih studentskih lidera i eksperata iz oblasti visokog obrazovanja, kao i organizacija koje se masovno pojavljuju i za koje se ne može utvrditi koga predstavljaju, niti na osnovu čega se pozivaju na reprezentativnost za razgovor na ovako važne teme.

"Za razliku od organa SPUCG, koje su izabrali studenti na izborima na svim univerzitetskim jedinicama, reprezentativnost tih organizacija je često utemeljena na političkom djelovanju usjemernom ka afirmaciji partijskih programa i ličnoj promociji. Iskazanu brigu za opterećenje državne kase predstavnici ove studentske organizacije treba da usmjere ka drugim sferama a ne u dijelu za visoko obrazovanje. Uštede na račun studenata koji su ionako značajno pogođeni teškim socioekonomskim stanjem u Crnoj Gori nijesu rješenje. Medijska scena je neopravdano dala mogućnost ovakvim parapolitičkim organizacijama i partijskim aktivistima da iznose svoje stavove i da se bave analizama, često i prozivkama na račun zvaničnih studentskih organizacija, što je djelovanje koje teško da može kvalitetno doprinijeti boljem položaju studenata Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Iz SPUCG-a su istakli da će nastaviti da se aktivno bave svim pitanjima iz oblasti visokog obrazovanja koja su od značaja za studente, uz saradnju sa nadležnim institucijama i jasnu želju da se unaprijedi položaj studenta u društvu, a kvalitet studiranja izdigne na viši nivo.

Bonus video: