Sindikat prosvjete: Povećati zarade svim zaposlenima u obrazovnom sistemu

"Profesije prosvjetnih i zdravstvenih radnika su najpotcjenjenije u našem društvu. Porazna je činjenica da su zarade zaposlenima u obrazovanju i dalje ispod državnog prosjeka. Prosvjetni radnici se iz godine u godinu pozivaju na strpljenje, iako im već dugi niz godina zarade nisu uvećavane"
167 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2018. 16:58h

Zahtijevamo da se budžetom za 2019. godinu, predvide sredstva za ono što je već dogovoreno na radnoj grupi u vezi sa povećanjem koeficijenata za najniži i najviši stepen, kao i sredstva za povećanje zarada svim zaposlenima u obrazovnom sistemu i predlažemo da se od predviđenih 40 miliona za obrazovanje, dio sredstava izdvoji za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju, saopšteno je danas iz Sindikata prosvjete Crne Gore.

"Povodom izjave premijera Crne Gore Duška Markovića i ministra prosvjete Crne Gore Damira Šehovića, da će se u 2019. godini odvojiti značajna sredstva za prosvjetu i zdravstvo, i imajući u vidu namjeru Vlade i Ministarstva prosvjete da, Crna Gora, kada je riječ o obrazovnim institucijama, bude "veliko gradilište", Sindikat prosvjete Crne Gore smatra da bez uvažavanja značaja i adekvatnog nagrađivanja zaposlenih u obrazovanju – naročito onih koji te namjere treba da sprovedu, neće biti napretka u postavljenim ciljevima kao ni reforme obrazovanja, koje podržavamo", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Izvršnog odbora Sindikata prosvjete Crne Gore, Zvonko Pavićević.

U saopštenju se dodaje da Sindikat prosvjete Crne Gore želi da u fokus javnosti vrati pitanje materijalno-socijalnog položaja prosvjetnih radnika, što je kako navode preduslov za uspješno sprovođenje reformi i funkcionisanje cjelokupnog obrazovnog sistema.

"Profesije prosvjetnih i zdravstvenih radnika su najpotcjenjenije u našem društvu. Porazna je činjenica da su zarade zaposlenima u obrazovanju i dalje ispod državnog prosjeka. Prosvjetni radnici se iz godine u godinu pozivaju na strpljenje, iako im već dugi niz godina zarade nisu uvećavane. Sindikat prosvjete konstantno preduzima čitav niz različitih aktivnosti kako bi, poboljšao status i uslove rada svih zaposlenih u prosvjeti, uzevši u obzir da im se posao višestruko povećao i postao složeniji i odgovorniji, a da je njihov socijalno ekonomski status višestruko pogoršanje", ističe se u saopštenju.

Navodi se da je Sindikat prosvjete Crne Gore, u martu 2018. godine, uputio Vladi i Ministarstvu prosvjete zahtjev za otpočinjanje pregovora o povećanju zarada u obrazovanju i inicijativu u vezi sa usklađivanjem Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

"Jasno smo stavili do znanja da smo nezadovoljni materijalnim statusom prosvjetnih radnika, njihovim položajem u društvu, ponižavajućim zaradama, te posebno koeficijentima za najniži i najviši stepen stručne spreme, koji su u odnosu na koeficijente većine zaposlenih u javnom sektoru znatno niži. Na zahtjev Sindikata prosvjete Crne Gore oformljena je radna grupa za usklađivanje Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koju su činili predstavnici iz Ministarstva prosvjete i Sindikata prosvjete, no i nakon dogovora o usklađivanju, Ministarstvo finansija nije dalo saglasnost za sredstva u iznosu od skoro 4 miliona eura koliko bi bilo potrebno predvidjeti budžetom za narednu godinu za korekciju pomenutih koeficijenata", piše u saopštenju Sindikata prosvjete.

Ističu da ne pristajju na kako su naveli dalje urušavanje obrazovnog sistema kroz materijalno slabljenje zaposlenih u prosvjeti.

"Postavljamo pitanje zbog čega se rast BDP i poreskih prihoda, čime se Vlada svakodnevno hvali, ne osjeti u životu prosvjetnih radnika, kao i zbog čega se ekonomske politike, predlozi stabilizacija i politička razračunavanja i podjele po raznim osnovama prelamaju preko leđa prosvjetnih radnika i građana Crne Gore? Sve ove zahtjeve će Sindikat prosvjete Crne Gore ponoviti ministru prosvjete, koji će prisustvovati sjednici Glavnog odbora zakazanoj za petak 7.12.2018. godine", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: