Demos: Nikšiću neophodna šinterska služba

U toku 2015.godina Opština Nikšić je zbog ujeda pasa morala da isplati odštetu preko 70 hiljada eura za oko 140 Nikšićana, a presude su se, kako ističu iz Demosa, kretale od 200 do 3.420 eura koliko je isplaćen najviše oštećeni građanin
137 pregleda 15 komentar(a)
psi nikšić, Foto: Svetlana Mandić
psi nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.01.2017. 14:39h

Nikšićki Opštinski odbor Demos-a ističe da u gradu pod Trebjesom, iako postoji azil za pse, lokalna uprava i JP Komunalno još uvijek nijesu formirali šintersku službu već je sa strane ista svega nekoliko puta angažovana pomenuta služba.

„Grad je prepun ovih životinja i nije rijedak slučaj da naše sugrađane napadaju psi lutalice i pri tome im pričinjavaju lakše i teže fizičke ozlede. Zbog nemara lokalne vlasti oštećeni građani su prinuđeni u sudskom postupku tražiti odštetu za nanesene duševne i druge bolove zboj ujeda pasa lutalica“, navodi se u saopštenju za javnost.

U toku 2015.godina Opština Nikšić je zbog ujeda pasa morala da isplati odštetu preko 70 hiljada eura za oko 140 Nikšićana, a presude su se, kako ističu iz Demosa, kretale od 200 do 3.420 eura koliko je isplaćen najviše oštećeni građanin.

„Kada se ovom iznosu dodaju troškovi sudskog postupka, kao i troškovi kamata za sporove, Opštinu Nikšić odnosno njene poreske obveznike, je nemar lokalne vlasti samo po ovom osnovu koštao tokom 2015. godine za oko 100 hiljada eura“, saopštili su iz Demos-a

Iz te političke partije ističu da je potpredsjednik Opštine Nikšić Đoko Krivokapić kazao da su u 2016. godini po sudskim presudama i na osnovu poravnanja zbog ujeda pasa isplatili 242.137 hiljada eura, i da su u taj iznos uračunate presude iz 2014, 2015 i 2016. godine.

Taj novac, kako su kazali iz Demos-a, mogao se iskoristiti u druge svrhe i od novca koliko je u pomenute svrhe isplaćeno oštećenim građanima za vrijeme mandata poslednjeg gradonačelnika mogao se izgraditi „ne samo savremeni azil za pse nego i hotel za pse po uzoru na savremene zemlje, pa bi bar po tom osnovu gradonačelnik Nikšića bio zapamćen, pošto se po nečem drugo zasigurno ne može pamtiti“.

Bonus video: