Tadić Mijović o nekadašnjim tekstovima u Pobjedi: Nezapamćeni govori mržnje i poziv na linč

“To je bilo usmjereno na to da se razori moj privatni život i život moje porodice. To me toliko uznemiravalo, osjećala sam se očajno, to je bila nezapamćena dužina trajanja kampanje prema nekome”
107 pregleda 21 komentar(a)
Milka Tadić, Foto: Filip Roganović
Milka Tadić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 25.01.2017. 07:38h

Direktorka Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore Milka Tadić Mijović istakla je juče da su tekstovi Marka Vešovića i Šekija Radončića koje je državna Pobjeda objavljivala godinama, nezapamćeni govor mržnje, da obiluju neistinama, klevetama i pozivanjem na nasilje protiv svih koji su predstavljali nezavisne medije.

To je ocijenila na suđenju koje je pokrenula sa nekadašnjom koleginicom, urednicom Monitora Milenom Perović Korać, zbog uvreda i govora mržnje u tekstovima Pobjede od juna 2011. do aprila 2012. Postupak se vodi protiv države, Pobjede i tadašnjeg urednika Srđana Kusovca.

Tadić je svjedočeći u podgoričkom Osnovnom sudu, objasnila da u tim tekstovima uopšte nije polemisano sa onim što su njih dvije u to vrijeme objavljivale, već su se svodili na najgrublje uvrede nje i njene porodice.

“To je bilo usmjereno na to da se razori moj privatni život i život moje porodice. To me toliko uznemiravalo, osjećala sam se očajno, to je bila nezapamćena dužina trajanja kampanje prema nekome”.

Ocijenila je i da je ta dugogodišnja kampanja bila uvertira za ono što se kasnije dogodilo i izvršnoj direktorki MANS-a Vanji Ćalović.

Ona je navela i da je posebno uvrijedilo to što su je nazvali četnikušom, jer se cijeloga života bori protiv nacionalističkih i ratnih ideologija.

“Prvo su me ponizili kao ženu, majku i suprugu, a zatim udarali i na moje stavove”, zaključila je Tadić Mijović.

Ona je dodala i da se obraćala tadašnjem premijeru Igoru Lukšiću da zaustavu tu brutalnu kampanju, jer je čitav DPS tada bio u Upravnom odboru Pobjede.

On je je, tvrdi, rekao da tu ne može ništa učiniti.

Navela je i da je podnijela krivičnu prijavu protiv autora tekstova, ali da po njoj nikada nije postupljeno.

“To je bila gomila neistina, a takav jezik koji su oni koristili u tekstovima ne smije biti dopušten u javnosti”, zaključila je ona. Suđenje se nastavlja 6. marta, za kada je planirano saslušanje Perović Korać.

Bonus video: