Sedam bivših radnika pljevaljskog "Vodovoda" tužili preduzeće: Nezakonito smo otpušteni

Prema novom pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, predviđeno je da u "Vodovodu" radi 111 radnika - za oko 20-ak manje u odnosu na broj zaposlenih od prije dvije godine
130 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, grad Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, grad Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 24.01.2017. 16:04h

Radnici pljevaljskog "Vodovoda" koji su krajem prošle godine ostali bez posla nakon što su proglašeni tehnološkim viškom, podnijeli su tužbu protiv tog preduzeća.

Tvrde da su nezakonito otpušteni i da su zbog toga odlučili da pokrenu sudski spor.

Sedmorici otpuštenih radnika prije Nove godine isplaćene su otpremnine u iznosu od 9.000 eura.

Prema novom pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, predviđeno je da u "Vodovodu" radi 111 radnika - za oko 20-ak manje u odnosu na broj zaposlenih od prije dvije godine.

U izvještaju o radu tog preduzeća za ovu godinu koji je potpisao izvršni direktor Čedo Gospić, navedeno je da je to optimalan broj izvršilaca za uspješno ostvarivanje javnog interesa u kontinuiranom snabdijevanju pitkom vodom i odvođenju otpadnih voda na gradskom području Pljevalja.

On tvrdi da se krajem 2014. "Vodovod" suočavao sa velikim finansijskim problemima koji su prijetili da parališu rad preduzeća.

U takvoj situaciji bilo je neophodno preduzeti niz mjera koje bi za rezultat imale finansijski oporavak, ocijenio je Gospić.

"Prva mjera je bila smanjenje zarada zaposlenih i njihovo svođenje na minimalni nivo. Ovo je bila nepopularna ali neophodna mjera za koju su i zaposleni imali veliko razumjevanje. Rukovodstvo je imalo podršku zaposlenih kako bi se stabilizovalo stanje i omogućila redovna isplata zarada", rekao je Gospić.

On je pojasnio da je Odbor direktora, kao jednu od bitnih mjera stabilizacije, donio odluku o smanjenju broja zaposlenih koje su sprovedene tokom 2015. i lani.

Navedeno je da je krajem 2015. penzonisano šest radnika, a da je lani pet radnika sporazumno raskinulo radni odnos.

U "Vodovodu" očekuju da će nakon nekoliko godina izrazito negativnog poslovanja, ovu završiti bez gubitaka.

"Za potrebe rješavanja viška zaposlenih društvo se moralo zadužiti u iznosu od 120.000 eura. S obzirom da je u aprilu 2016. Vlada donijela odluku o iznosu otpremnine za zaposlene u javnom sektoru, "Vodovod" će morati opredjeliti i dio sredstava iz tekućeg poslovanja, pošto su prema toj odluci otpremmnine mnogo veće od planiranih", navodi Gospić u izvještaju.

Lekić: Đačić da vrati na posao sedam radnika "Vodovoda"

Predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije, Milan Lekić pozvao je gradonačelnika Pljevalja Mirka Đačića da vrati na posao sedam radnika, koji su krajem prošle godine ostali bez posla u opštinskm preduzeću "Vodovod", nakon što su proglašeni tehnološkim viškom.

Lekić smatra da bi radnici nakon toga povukli tužbe koje su podnijeli protiv "Vodovoda", zbog "nezakonitog otpuštanja", čime bi se izbjeglo plaćanje velikih sudskih troškova.

U protivnom, ističe Lekić, predsjenik Opštine biće odgovoran sa plaćanje sudskih troškova ukoliko sud otpuštene radnike vrati na posao.

"Sedam radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom u decembru prošle godine otpustio je izvršni direktor DOO "Vodovod", Čedo Gospić, i Odbor direktora . U programu rada ovog preduzeća za 2017. godinu isti su konstatovali da je optimalni broj zaposlenih u Vodovodu 111. Ako tehnološki višak izrazimo u procentima, to je šest odsto. Predsjednik opštine, u "Vijestima", od 23. januara, izjavljuje i priznaje da u opštini i privrednim društvima, ustanovama čiji je osnivač Skupština opštine ima tehnološkog viška i da neće otpuštati radnike. Predsjednik opštine priznaje da se i pored činjenice da ima tehnološkog viška, u opštini i privrednim društvima angažuje 50 radnika na mjesečnom nivou", ističe Lekić, koji je do 2014. bio 12 godina na čelu "Vodovoda".

Lekić tvrdi i da se Đačić "nije udostojio da primi radnike a kamoli da im pomogne" iako su mu se pismeno obraćali.

"Kako možete izjavljivati da ima tehnološkog viška radnika u opštini, u privrednim društvima i ustanovama i da neće biti otpuštanja a već je otpušteno sedam radnika u Vodovodu. Kome vjerovati, vama i vašoj izjavi ili ovome što je već viđeno. Kako se moglo desiti da se otpusti sedam radnika koji su zakonito zaposleni i da se uzima kredit za otpremnine od 120.000 eura, a da se istovremeno prima svakog mjeseca u Vodovod najmanje toliko radnika na određeno vrijeme, a sami ste rekli da nećete otpuštati radnike zato što bi se morali zaduživati zbog otpremnina? Da li su ovi ljudi otpušteni sa posla isključivo zbog mene? Da li su otpušteni zbog toga što nisu prihvatili da se učlane u žuti DPS sindikat, što nisu prihvatili da se učlane u DPS i da glasaju 16. oktobra za DPS ili u najmanju ruku da ne izađu na izbore? Ne možete odgovriti da to nisu razlozi što se svakog mjeseca primi najmanje sedam radnika na određeno vrijeme", ističe u saopštenju Lekić.

On tvrdi da postupak o tehnološkom višku nije sproveden po zakonu jer su "prvo obilježeni oni koji su za odstrel pa su onda tek utvrđivani kriterijumi o tehnološkom višku".

"Pitam vas, gospodine predsjedniče, kao prvog čovjeka ove opštine koji ste prilikom polaganja zakletve obećali da ćete voditi brigu o svakom građaninu naše opštine a to ste po zakonu i obavezni, ima li eklatantnijeg primjera političke diskriminacije od ovog primjera? Pitam Vas, ima li tehnološkog viška u privrednim društvima i ustanovama drugih opština? Zašto smo mi ti koji smo spremni da prvi udarimo po našim građanima, pogotovo po radnicima "Vodovoda"? Mislite li da je riješen problem tehnološkog viška Crne Gore otpuštanjem sedam radnika "Vodovoda"? I na kraju, pozivam Vas, predsjedniče, da prekinete ovu lakrdiju i urazumite ove "stručnjake" iz Vodovoda koji se hvale da su osposobljeni i da imaju iskustva da likvidiraju preduzeća kao i da otpuštaju radnike, Ubjeđujem Vas, ako je ostalo išta od pravde i prava u ovoj državi, sud će vratiti ove ljude na posao, a vi ćete biti odgovorni za sudske troškove koji sigurno neće biti mali", navodi Lekić u saopštenju.

Bonus video: