NVO Južni Jadran: Punih osam godina Popović izbjegava plaćanje poreza na promet

"Nama iz NVO "Južni Jadran" je od 2001 godine kada je Popović kupio tri odsto akcija preduzeća TUP "Južni Jadran", jasno da su iza ovog posla ozbiljniji igrači nego što je Popović
143 pregleda 8 komentar(a)
Čedomir Popović, Foto: Vesko Belojević
Čedomir Popović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.01.2017. 15:17h

Vrhovni sud Crne Gore je krajem prošle godine poništio Odluku Upravnog suda koja je obavezivala preduzeće "Carine" doo Podgorica da plati 900.000. eura poreza na promet .

Preduzeće "Carine" doo u vlasništvu Čedomira Popovića 2008. godine je kupilo kompletnu imovinu preduzeća "Južni Jadran" AD, u kome je Čedomir Popović imao 95 odsto udjela u vlasništvu.

Riječ je o trgovini u kojoj su dva pravna lica, oba u većinskom vlasništvu Popovića međusobno trgovala , odnsno Popović je trgovao sa samim sobom.

Iz NVO Južni Jadran koji zastupa manjinske akcionare navode da porez na promet tada niti je prijavljen, niti ga je ko tražio sve dok početkom 2009.godine oni slučaj nisu prijavili Poreskoj upravi.

Te godine Područna jedinica Poreske uprave iz Herceg Novog angažovala je ovlašćene procjenitelje koji prometovanu imovinu procjenjuju na 31 milion i donijela rješenje po kojem su preduzeće "Carine" doo, odnosno Popović, dužni da plate 900.000. eura poreza na promet, plus propadajuće kamate.

"Od tada do danas se taj predmet vuče od Poreske uprave, Ministarstva finansija, Upravnog suda , pa do Vrhovnog suda. Punih osam godina Popović izbjegava plaćanje poreza na promet", navode iz NVO "Južni Jadran".

Poreska Uprava Crne Gore je postupajući po sugestijama Vrhovnog suda prihvatila procjenu imovine preduzeća "Južni Jadran" AD koju su uradili Popovićevi procjenitelji i njegova poreska obaveza je sa blizu milion eura, spala na 250 hiljada eura.

"Popović ni to nije htio da plati, pa je nakon što mu je Poreska uprava pred Novu godinu blokirala račun nastala prava drama. Popović "navodno" nije primio drugostepeno rješenje i blokada računa je urgentno skinuta. Intevencije su išle sa najviših državnih adresa. Nijesu intervenisali da zaštite državnu imovinu punih osam godina, ali su u zaštiti Popovića, po običaju, bili vrlo efikasni. Sada slijede nove žalbe i igranka se nastavlja sljedećih osam godina", konstatuju u NVO Južni Jadran.

"A sve je bilo tako jednostavno da su se nadležni od početka držali zakona i postupali profesionalao, da su Popoviću, kao što to rade običnim smrtnicima, podnijeli krivičnu prijavu zbog neplaćanja obaveznog poreza na promet, prodaje zemljišta koje je u državnoj svojini i njemu ustupljeno na korišćenje....", uvjereni su u NVO "Južni Jadran".

"Nama iz NVO "Južni Jadran" je od 2001 godine kada je Popović kupio tri odsto akcija preduzeća TUP "Južni Jadran", jasno da su iza ovog posla ozbiljniji igrači nego što je Popović.

"Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić je ljetos rekao da je predmet u izviđaju, što je za nas bilo ohrabrujuće. Danas nam je jasno da će to dugo da se izviđa i da moramo istrajati dok Crna Gora ne dobije profesinalne, nezavisne i hrabre istražne organe", zaključuje se u saopštenju NVO "Južni Jadran" koje je potpisala predsjednica Nada Popović.

Popoviću se "gleda kroz prste"

Iz NVO Južni Jadran podsjećaju da je preduzeće "Carine" doo iz Podgorice, u vlasništvu Popovića, kompleks Lazaret sa 16.000 m2 zemljišta u zoni Morskog dobra, prije četiri ipo godine prodalo ruskom biznismenu Genadiju Borisovu za 12 miliona eura, odnosno firmi Imperio holding registrovanoj u Tivtu iako to zemljište nije bilo u njihovoj svojini. Popović nije posjedovao potvrdu Savjeta za privatizaciju da je prilikom kupovine akcija turističkog preduzeća "Južni Jadran" AD Meljine platio tržišnu cijenu zemljišta.

"Upravni sud Crne Gore je donio presudu da ruska firma nije imala pravo da se uknjiži kao vlasnik, već samo kao korisnik zemljišta i naložio Ministarstvu finansija kao drugostepenom organu da kod Uprave za nekretnine izvrši tu ispravku. Na takvu presudu, Carine su se žalile, ali je Upravni sud odbacio žalbu i potvrdio svoju prvostepenu presudu. U konačnici je presudio Vrhovni sud koji nije ni tada, kao ni kod naplate poreza na promet prihvatio mišljenje Upravnog suda, već je predmet vratio na ponovni postupak, da bi u tom slučaju Ministarstvo finansija, kao drugostepeni organ "presudilo" da je ruska firma zemljšte kupila kao svojinu a ne na korišćenje. Nikoga od nadležnih nije zanimala ni činjenica da je i Zaštitnik državne imovine imao drugačiji stav i pokrenuo postupak sa ciljem zaštite državne imovine", objašnjavaju u NVO Južni Jadran.

"Kako to Popoviću uspijeva da uvijek kada se u nekom pravnom poslu objektivno nađe u "škripcu" njemu uspijeva da izvuče "kviska" u vidu Vrhovnog suda koji predmet, polako ali sigurno, usmjeri njemu u korist", pitaju se u NVO "Južni Jadran".

Bonus video: