Demokrate poručile Ministarstvu prosvjete: Počnite da radite svoj posao

Demokrate su kazale da će nastaviti da upiru prstom u svaki, makar i najmanji propust i kršenje zakona
3 komentar(a)
Demokrate logo, Foto: Demokrate
Demokrate logo, Foto: Demokrate
Ažurirano: 24.01.2017. 12:41h

Sadržina reagovanja Koordinacionog tima Ministarstva prosvjete nadležnog za praćenje implementacije Programa za stručno osposobljavanje visokoškolaca jasno pokazuje kontinuitet u izbjegavanju odgovornosti za nedopustivo veliki broj zloupotreba i mahinacija u njegovoj primjeni, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Iz Ministarstva prosvjete su kazali da je iznošenje informacija o zloupotrebama Zakona o stručnom osposobljavanju na konferenciji političke partije Demokrata neprimjereno .

Demokrate su na pres konferenciji u nedjelju željeli da ukažu na zloupotrebe Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem.

"Zaprepašćuje reakcija Ministarstva na hrabri potez jedne mlade osobe, koja se odvažila da pred kamerama progovori o zloupotrebama koje su javna tajna u Crnoj Gori, umjesto da zajedno sa ostalim nadležnim organima hitno krene u kontrolu svih poslodavaca prijavljenih na Program i kazni one koji ga zloupotrebljavaju. Prije svega, Ministarstvo je dužno da ponudi iole smislen odgovor na pitanje: kako to da je visokoškolcima uopšte ponuđeno da izaberu poslodavca koji ne može da ih stručno osposobi i čija je jedina djelatnost, kao u konkretnom slučaju, prodaja opreme za mobilne telefone?", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da ipak, sa druge strane, ovakva reakcija ne čudi, imajući u vidu da je Ministarstvo dio 25-godišnjeg sistema koji, "dokazano, ne sankcioniše one koji krše zakon, već one koji na to ukazuju."

Koordinacioni tim, umjesto da kao dio izvršne vlasti podnese račun i odgovori na pitanje jednog od predstavnika građana u Skupštini u vezi sa sistemskim zloupotrebama, drznuo se da savjesno ukazivanje na problem sa čistim dokazima nazove neprimjerenom politizacijom. Dame i gospodo članovi Tima, ovaj jeftin pokušaj zamjene teza vam neće proći, jer šta bi drugo trebalo da bude posao poslanika osim da na odgovoran način ukazuje na društvene anomalije i štiti prava obespravljenih? Zar vi stvarno mislite da se njegov posao završava na dizanju ruke za određeni zakon? Da vam odmah jasno bude: od Demokrata to ne očekujte", navodi se u saopštenju.

Demokrate su kazale da će nastaviti da upiru prstom u svaki, makar i najmanji propust i kršenje zakona. "Prema tome, bolje vi uzmite da radite svoj posao, i to kako valja, a okanite se političkih komentara."

"Nadalje, u čemu vi vidite, kako ste naveli, uspjeh ovako postavljenog programa kada 20% korisnika ne mora da dolazi na posao i svaki četvrti ne obavlja onaj za koji se školovao, te u konačnom, kada se 30% njih, kako tvrde, tretiraju kao jeftina radna snaga? Što se, pak, tiče slučaja Ivane Bojović, koja je imala hrabrosti da otvori Pandorinu kutiju, manjak povjerenja u nadležne institucije ne bi trebalo da čudi. Naime, njoj je poslodavac prilikom potpisivanja Ugovora o “stručnom osposobljavanju”, upoznajući je tek tada sa činjenicom da će kao politikolog obavljati posao prodavca, vjerovatno utjehe radi, kazao da “neće podići ništa teže od maske za mobilni telefon”. Istog dana, Ivana je pošla u Zavod za zapošljavanje i upitala službenika da li će se ona stvarno stručno osposobljavati vršeći tehničke i poslove prodavca, naznačene kao takve u samom ugovoru, čiji je primjerak dostavila Zavodu. Odgovor koji je dobila dodatno ju je razočarao: “Sine moj, sve mi to znamo – nama je vas najžalije”. E, pa, gospodo iz Ministarstva, za nas mladi ljudi nijesu za žaljenje, već kao što bi u svakom društvu trebalo biti - ono najvrednije, te se, stoga, od vas očekuje da pokažete minimum odgovornosti i počnete, konačno, da radite svoj posao i štiteći zakon, branite interese onih koji vas plaćaju", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: