Demos NK: Pad na led Opštinu koštao 140.000 eura

Kako ističu iz te partije lokalna uprava nije uradila ništa da Komunalno preduzeće tehnički osposobi da čišćenje grada dovedu na zadovoljavajući nivo iako zaposleni u tom preduzeću, kako ističu „ulažu nadljudske napore kako bi očistili grad od leda i snijega“
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2017. 11:37h

Iz nikšićkog Opštinskog odbora Demos saopštili su da je Opština Nikšić tokom 2015. godine na ime sudskih presuda, zbog nastalih ozleda usled pada na led, građanima platila iznos od oko 140.000 eura.

"Navedeni iznos je isplaćen za oko 40 oštećenih građana, a odšteta se kretala u iznosu od 300 do najviše 14.000 eura po oštećenom. Kada se dodaju sudski i advokatski troškovi, kao i troškovi kamata iznos koji će platiti Opština Nikšić, odnosno njeni poreski obveznici, se značajno uvećava“, navodi se u saopštenju Demos-a.

Kako ističu iz te partije lokalna uprava nije uradila ništa da Komunalno preduzeće tehnički osposobi da čišćenje grada dovedu na zadovoljavajući nivo iako zaposleni u tom preduzeću, kako ističu „ulažu nadljudske napore kako bi očistili grad od leda i snijega“.

"Sa raspoloživom mehanizacijom komunalnog preduzeća, ne mogu se ni djelimično zadovoljiti potrebe u čišćenju lokalnih i nekategorisanih puteva, ulica i trotoara najveće opštine u Crnoj Gori. Svjedoci smo da su radnici Javnog komunalnog preduzeća i ove zime na temperaturi od -15°C i niže, iz traktora, lopatama, kao u neka davna, pradavna vremena, posipali ulice solju i rizlom rizikujući, na sramotu lokalne vlasti, sopstveni život“, stoji u saopštenju Demos-a.

Kako ističu saopštenjem za javnost više žele da ukažu na hrabrost zaposlenih u Komunalnom preduzeću i na njihovu spremnost, da u „nenormalnim uslovima nedostojnih 21. vijeka, učine nadljudske napore kako bi život u gradu donekle mogao funksionisati, nego da se kritički osvrnu na lokalnu vlast koja nije stvorila mogućnost da zaposleni u Komunalnom preduzeću, mogu na „civilizovan i na zakonom predviđen način, uz punu sigurnost i zaštitu na radu zaraditi i onako malu zaradu, koja je više od pet puta manja, računajući i prekovremene radne časove, nego što je zarada opštinskih funkcionera i rukovodećih lica“.

„Javna tajna je da je poslednjih godina opština Nikšić dala ogromna sredstva za čišćenje snijega sa lokalnih i nekategorisanih puteva i ulica privatnim licima, iz razloga što JKP Komunalno ne može udovoljiti zahtjevima poslova koji su mu povjereni od strane opštine. Ukoliko bi se investiralo u mehanizaciju, Javno komunalno preduzeće za obavljanje ove komunalne djelatnosti, zasigurno je da bi bilo neuporedivo manje lomova naših sugrađana, a samim tim i trošenja i budžetskih sredstava po raznim sudskim presudama, i na taj način bi se prekinula praksa angažovanja privatnih firmi koje po tom osnovu dobijaju velika sredstva iz budžeta“, zaključuju u Demos-u.

Galerija

Bonus video: