Građanska alijansa: Jedinstvo u čuvanju profesije, a ne interesa

Brojni nerasvijetljeni napadi na novinare, imovinu medija, težak ekonomski položaj, napuštanje profesije - samo su neki od simptoma da mediji gube bitku čuvara demokratije
58 pregleda 0 komentar(a)
novinari, mediji, Foto: Shutterstock
novinari, mediji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.01.2017. 09:13h

"Obilježavanje Dana novinara Crne Gore trebalo bi obustaviti sve dok se u crnogorskom novinarstvu ne uvedu standardi, počne poštovati Kodeks, trajno zaštite novinari od napada, izmijene medijski Zakoni i prestane sa tabloidizacijom. Ako svemu dodamo da prave samoregulacije zapravo i nema, na ovaj dan novinari trebalo bi da nose crni flor - u žalosti za profesijom i svojim pravima", smatra koordinatorka medijskog programa u Građanskoj alijansi Kristina Ćetković.

Kako navodi, brojni nerasvijetljeni napadi na novinare, imovinu medija, težak ekonomski položaj, napuštanje profesije - samo su neki od simptoma da mediji gube bitku čuvara demokratije.

"Primjetan je pad i u profesionalnosti izvještavanja kako polazuje i Monitoring medija koji je Građanska alijansa sprovela tokom Parlamentarnih izbora 2016. godine. Tokom izborne kampanje mediji su se otvoreno stavili na stranu određenih političkih partija i koalicija i time ugrozili objektivno informisanje javnosti što je, zapravo, svrha njihovog postojanja. Pokazali su neprofesionalnost nudeći ograničene i politički obojene informacije o izbornom procesu. Da jedinstvo i poštovanje uzusa profesije nisu prioriteti medijima govori i nepostojanje Samoregulatornog tijela koje bi okupljalo sve medije u Crnoj Gori i kome bi Kodeks novinara trebalo da bude jedina vodilja u radu."

Ćetković dodaje da sve dok se mediji ne budu bavili tačnim i nepristrasnim informisanjem, te interesi raznih grupa budu ispred interesa građana i građanki Crne Gore, novinari i novinarke nemaju razloga da budu ponosni na ovaj dan.

"Takođe sve dok medijski uposlenici ne budu uživali potpuna prava a to su prije svega sigurnost i nezavisnost, teško da se od njih može očekivati da budu u prvim redovima u borbi za prava drugih."

Bonus video: