Zdravstvena zaštita i u apotekama

Farmaceutski tehničar neće moći da bude sam u smjeni, uvode se bolničke apoteke...
412 pregleda 4 komentar(a)
Apoteka, Foto: Arhiva Vijesti
Apoteka, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.12.2018. 17:40h

Prvi put u Crnoj Gori, a 20 godina nakon što su to učinile evropske zemlje, biće uvedena farmaceutska zdravstvena zaštita. Time bi trebalo da se rasterete i domovi zdravlja, jer će farmaceuti u apotekama između ostalog, edukovati pacijente o pušenju, kontracepciji, korišćenju ljekova...

Ministarstvo zdravlja krajem novembra objavilo je Nacrt zakona o apotekarskoj djelatnosti, kojim se uređuje ova oblast.

Predsjednica Farmaceutske komore Milanka Žugić “Vijestima” je kazala da je ovim propisom jasno definisano da apoteka, u svakom trenutku, mora imati farmaceuta na radnom mjestu. Ona je objasnila da su, ispred struke, tražili da se zakonom utvrdi broj apoteka u demografskom i geografskom smislu, kako je to definisano u zemljama Evropske unije.

Situacija u Crnoj Gori je takva da u samo jednoj ulici u Podgorici ima desetak apoteka, dok sa druge strane građani pojedinih sjevernih varoši imaju na raspolaganju jednu apoteku u kojoj mogu kupiti lijek. Žugić pretpostavlja da će se regulisanje “gustine” apoteka, ako Ministarstvo zdravlja prihvati inicijativu, odnositi samo na nove apoteke, jer se postojeće prostorno stanje ne može mijenjati.

Ona smatra da će zakonska obaveza da u svim smjenama bude i farmaceut, dovesti do gašenja apoteka u kojima rade samo tehničari.

Novina u zakonu, za koju se zalaže Farmaceutska komora, je da se farmaceuti edukuju i bave onim što su učili na fakultetu.

“Uvodi se novi pojam - farmaceutska zdravstvena zaštita, koja od 1996. godine postoji u Velikoj Britaniji, Njemačkoj...”, rekla je Žugić.

U radnoj verziji zakona, između ostalog, piše da farmaceut ne mora da izda lijek ili medicinsko sredstvo u slučaju neispravne ili nepotpune medicinske dokumentacije,prijetnje ili nasilnog ponašanja građanina i za koji stručno procijeni da bi moglo ugroziti zdravlje građanina. Navodi se da je farmaceutskom tehničaru zabranjeno da samostalno obavlja apotekarsku djelatnost bez prisustva farmaceuta, izdaje, odnosno prodaje ljekove i izrađuje magistralne medikamente (one koji se prave po formuli za pacijenta). Nacrtom zakona predviđeno je da na svim nivoima, u domovima zdravlja, bolnicama i Kliničkom centru postoji bolnička apoteka. Farmaceutska komora zalaže se da u bolničkim apotekama obavezno radi farmaceut, koji vodi računa o racionalnoj upotrebi ljekova i brine se o tome da svaki pacijent dobije pravi lijek u pravo vrijeme.

Bonus video: