"Zimski gušti na Orjenu" ove sedmice u znaku speleologije

Organizator Speleološkog dana bio je Planinarski klub „Subra“, odnosno njegov alpinističko-speleološki odsjek
51 pregleda 0 komentar(a)
Zimski gušti na Orjenu, Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
Zimski gušti na Orjenu, Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
Ažurirano: 22.01.2017. 10:30h

U okviru manifestacije “Zimski gušti na Orjenu” u subotu je na poligonu na brdu Šilobod u okolini sela Kameno, održana prezentacija speleologije i njenih tehnika rada na terenu.

Okupljenim Novljanima, Kotoranima i Tivćanima, bazne tehnike speleološkog kretanja u vertikalama, prezentirali su speleološki instruktor Dejan Verigo i speleolog Danilo Brajović, a svi su imali priliku i da se lično iskušaju u ovoj vještini, pa je po završetku odmah bilo i pitanja „kada ćemo opet?“ i „kada bi mogli organizovati kurs?“.

“Naše primorske planine obiluju speleo-objektima i ono što vidimo gledajući na uobičajeni način Orjen, samo je tanka ljuska ispod koje se krije pravo blago. Agencija za razvoj i zaštitu Orjena podstiče aktivnosti vezane za speleologiju, jer Orjen obiluje speleološkim objektima, prvenstveno jamama, ali je stepen njihove istraženosti još uvijek mali i ko zna kakva nas iznenađenja očekuju u njegovom podzemlju. Tek ćemo sa istraženim podzemljem imati kompletniju sliku šta je u ovoj planini posebno vrijedno i na šta treba obratiti pažnju u zaštiti. U protivnom, moglo bi nam se desiti da izgubimo endemske vrste podzemnog živog svijeta, prije nego li saznamo i da su postojale! Takođe, postoji mogućnost da neko od otkrića može i turistički da se valorizuje, čime bi povećali atraktivnost posjete Orjenu”, ističe Željko Starčević v.d. rukovodilac Agencije za razvoj i zaštitu Orjena .

Sudeći po podacima iz istraživanja obavljenih 2014. godine, postoje veoma ozbiljne indicije da pod Orjenom obitava i najoznatiji živi stvor podzemnog svijeta: čovječija ribica, čiji je DNK nađen u nekim izvorištima na rubnim dijelovima ovog masiva.

“Apsurno je da danas bolje znamo površinu Marsa nego podzemlje sopstvene planete. Kako je praktično svaka pećina ili jama izdvojen svijet, tako stalno pristižu novi i novi podaci o upravo otkrivenim endemskim vrstama živog svijeta podzemlja. Primjera radi, upravo u dinarskom podzemlju je pronađena jedina slatkovodna spužva na svijetu,”, ističe Starčević.

Prethodnih dana predavanje o speleologiji i druženje organizovao je Planinarski klub "Subra" i NVO "Orka".

Organizator Speleološkog dana bio je Planinarski klub „Subra“, odnosno njegov alpinističko-speleološki odsjek i to je bio peti događaj iz zajedničkog kalendara „Zimski gušti na Orjenu“, koji se odvija pod koordinacijom Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, uz podršku Opštine i Turističke organizacije Herceg Novog.

Bonus video: