Liste čekanja u Kliničkom "bole" i Vladu

Liste se redovno ažuriraju samo na sajtu KC. Bolnice ih ne objavljuju, iako se na pojedine procedure čeka duže od mjesec
104 pregleda 12 komentar(a)
gužva, Klinički centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
gužva, Klinički centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.01.2017. 20:19h

Vlada Crne Gore izbjegla je da odgovori Evropskom komitetu za socijalna prava na pitanje koliko građani prosječno čekaju na operaciju ili dijagnozu u bolnicama.

Do te informacije ne mogu da dođu ni građani, s obzirom na to da jedino Klinički centar (KC) na sajtu objavljuje i ažurira liste čekanja. Direktorka KC Zorica Kovačević kazala je CIN-CG da će i dalje da budu transparentni i da će, naporom zaposlenih, liste da budu svedene na minimum do marta.

Komitet je ranije od Vlade tražio da u izvještaju o primjeni izmijenjene socijalne povelje pruži informacije o pravilima koja važe za upravljanje listama čekanja, kao i statistike o prosječnim čekanjima u zdravstvu.

Međutim, u izvještaju koji je usvojen na sjednici Vlade prije dva dana i objavljen na sajtu, navedena je samo zakonska regulativa kojom se uređuje ta oblast.

“Pružanje zdravstvene zaštite se obavlja po redosljedu sa liste čekanja. Osigurano lice se stavlja na listu čekanja, samo ukoliko je zdravstvena usluga koja se pruža najbolji ili jedini način liječenja osiguranika, odnosno dijagnostike”, piše u izvještaju.

Na zračenje dojke ovog mjeseca čeka 17 pacijentkinja, aparat za spoljašnje zračenje često u kvaru

Nijedna od sedam opštih bolnica nema objavljene liste čekanja na sajtovima, iako se pacijenti periodično žale što duže od mjesec moraju da čekaju na ultrazvuk ili kardiološki pregled.

U posljednjem objavljenom izvještaju o radu Ministarstva zdravlja za 2015. godinu piše da te godine u opštim i specijalnim bolnicama nije bilo listi čekanja ni na jednu zdravstvenu proceduru.

Međutim, te godine je u razgovoru za “Vijesti” menadžment nekoliko bolnica potvrdio da se na određene usluge čeka duže od mjesec. Tako je iz cetinjske bolnice u novembru te godine saopšteno da građani duže od mjesec čekaju na određivanje slušnog aparata.

U kotorskoj bolnici istog mjeseca potvrđeno je da se u tom trenutku na kardiološki ultrazvuk čekalo pet do šest mjeseci, a dva do tri mjeseca od dana zakazivanja i na ultrazvuk krvnih žila, abdomena, trbuha, štitne žlijezde i dojke.

KC je 2011. godine usvojio pravilnik o obrazovanju lista čekanja, na osnovu kojih se svakog mjeseca može dobiti uvid u to koliko je građana prinuđeno da čeka duže od 30 dana na operaciju ili dijagnozu.

Ovog mjeseca na listama čekanja KC bilo je 1.190 pacijenata, od kojih je najviše - 335 čekalo na proceduru u Klinici za očne bolesti. Pregled na magnetnoj rezonanci čeka oko 1000 pacijenata. Kovačevićeva je potvrdila da se najduže čeka na skener i magnetnu rezonancu, zbog, kako tvrdi, priliva pacijenata iz ostalih opština.

Pojasnila je da je jedan od magneta u kvaru i da bi u ponedjeljak trebalo da bude popravljen. Česte kvarove prošle godine pretrpio je i jedan od aparata za spoljašnje zračenje, što je često rezultiralo nezadovoljstvom građana. Ovog mjeseca na listi čekanja za zračenje dojke bilo je 17 pacijentkinja.

Kovačevićeva je juče kazala da je uveden dopunski rad, kao i dodatni rad vikendom, kako bi se smanjilo čekanje na određene procedure.

Dopunski rad u cilju smanjenja listi čekanja uveo je ranije Kovačevićin prethodnik Ranko Lazović, koji je rukovodio KC od aprila 2015. do novembra 2016. Za vrijeme njegovog mandata, sa listi čekanja operisano je i pregledano oko 30.000 pacijenata.

I specijalne bolnice bez informacija

Liste čekanja ne ažuriraju ni specijalne bolnice, iako je Akcionim planom za borbu protiv korupcije predviđeno da se učine javnim.

Na sajtu Specijalne bolnice za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju “Vaso Ćuković” u Risnu ne postoje ažurirane liste. Lista čekanja za ugradnju vještačkog kuka posljednji put je objavljena 4. avgusta 2011. godine. Na sajtu piše i da je “u toku” ažuriranje liste čekanja za ugradnju vještačkog koljena. Na sajtu Specijalne bolnice za plućne bolesti Brezovik ne postoji poseban odjeljak za liste čekanja.

Bonus video: