Oko 1.000 posjetilaca na žabljačkim skijalištima

Na žalost mnogih na gornjim djelovima staza na Savinom kuku snijega nema dovoljno pa su najatraktivnije padine i dalje van usluga
116 pregleda 0 komentar(a)
skijanje, skijalište, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
skijanje, skijalište, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 21.01.2017. 14:48h

Barem 1.000 ljubitelja zimskih sportova i prelijepog ambijenta, koliko ih je danas bilo na žabljačkim skijalištima, vratilo je zadovoljstvo i popravilo raspoloženje turističkoj privredi u ovom planinskom centru. Tome je doprinio i prelijep sunčan dan ali i zaposleni u Turističkom centru „Durmitor“ i Ski centru „Javorovača“ koji su blagovremeno i besprekorno pripremili staze i stvorili uslove za ugodno i bezbjedno skijanje.

Na žalost mnogih na gornjim djelovima staza na Savinom kuku snijega nema dovoljno pa su najatraktivnije padine i dalje van usluga onim koji su dobro ovladali vještinama skijanja i snouborda.

"Ipak zadovoljni su skijanjem sa međustasnice. Bilježimo dobru posjetu. Podaci govore da skija oko 400 gostiju i da još stotinak uživa u lijepom danu i ovom dijelu Durmitora koji izgleda čarobno. Naši gosti danas, dominantno su iz Crne Gore. Ima ih iz zemalja regiona ali i sa istočnoevropskog tržišta i Albanije. Sa njihove strane stižu isključivo riječi hvale i zadovoljstva", kaže direktor u Turističkom centru „Durmitor“ Miloš Popović.

Manje, prigradsko skijalište Javorovača, kao stvoreno za najmlađe, upravo je zaposjela ta populacija. Sanke, skije i slični rekviziti, kod većine mališana koji uživaju u odvojenim i označenim prostorima ali i pod budnim očima roditelja. Dan je obilježen i takmičenjem organizovanim za 40 polaznika tradicionalnog ski kampa u kome su oni učili vještine od nekadašnje šampionke Zorice Popović. Najboljima su pripale medalje i diplome.

Direktor skijališta Vuk Popović kaže da i naredne dane očekuje obilje dešavanja.

"Sljedeći vikend obilježiće druga ovosezonska posjeta gostiju iz Dubrovnika. Stižu dva puna autobusa. Nakon njih stižu nam njihovi sugrađani učesnici ski prvenstva tog grada. Nosimo se idejom da njihovim veteranima van konkurencije suprostavimo naše veterane", kaže Vuk Popović.

Među polaznicima kampa bile su i kćerkice Miloša Kotlaje iz Pljevalja koji je oduševljen kampom.

"Djeca, a bilo ih je iz svih krajeva Crne Gore, su se upoznavala, družila, stvorila trajna prijateljstva ali i naučila da skijaju od vrhunskih učitelja. Za moju djecu ovo je dragocjenopa bih sugrađanima preporučio da mališane dovode na planinu. I da nauče da skijaju i zarad njihovog zdravlja. Svjestan sam da mnoge materijalna situacija u tome limitira kao i da mnogi nemaju naviku. Nažalost pljevaljske strukture više nijesu organizovane u tom pravcu a trebalo bi da je briga o zdravlju najmlađih na samom vrhu svih prioriteta", kaže Kotlaja.

Zbog zdravlja djece, njihove igre i radosti narednih nekoliko dana na Žabljak je iz Herceg Novog došao Ivan Vujičić. Bili su tu i prethodnih godina a ove godine, već pri dolasku su očarani. Kaže da su doputovali bez problema jer su putevi dobro očišćeni. Primjećuje da bi gradske saobraćajnice i parkinz mogli biti u boljem stanju.

"Šteta je što se zimski raspust završava jer je svo vrijeme njegovog trajanja bila hladnoća koja nije dozvoljavala nikakve aktivnosti. Puno bi značilo da je potrajao još nedjelju dana. Radni dani u školama bi se nadoknadili a produžetak raspusta puno bi značio i djeci i turističkoj privredi u planinskim centrima koja je u proteklih dvadesetak dana bilježila poslovne gubitke", kaže Vujičić.

Bonus video: