Istraživanje potvrdilo povjerenje potrošača u domaće mliječne proizvode

Navedeno istraživanje je za Mljekaru Lazine potvrda visokog kvaliteta naših proizvoda i podstrek za proširenje asortimana u cilju očuvanja povjerenja crnogorskih potrošača u domaće proizvode
494 pregleda 12 komentar(a)
mljekara Lazine, Foto: Mljekaralazine.me
mljekara Lazine, Foto: Mljekaralazine.me
Ažurirano: 20.01.2017. 07:40h

Krajem prethodne godina Agencija za ispitivanje javnog mnenja "Damar plus" završila je istraživanje "Stavovi građana Crne Gore o domaćim proizvodima i kampanji - Dobro iz Crne Gore", koje je organizovala Privredna komora Crne Gore. Ovo istraživanje je bilo osnovni motiv za intervju sa Milutinom Đuranovićem, osnivačem mljekare Lazine iz Danilovgrada.

  • Gospodine Đuranoviću, da li ste zadovoljni rezultatima istraživanja u sektoru mlijeka?

Za domaće proizvođače hrane jako je korisno što PKCG, u okviru kampanje "Dobro iz Crne Gore", periodično sprovodi ovo istraživanje. Rezultati ovog istraživanja daju nam odgovore na pitanje - koliko smo kvalitetno radili u prethodnom periodu, ali istovremeno daju smjernice za dalje unapređenje kvaliteta našeg poslovanja. Rezultati istraživanja govore da smo u prethodnom periodu radili veoma kvalitetno. Na pitanje "Koju marku bi uzeli pri kupovini mlijeka“ – 40,1% ispitanika je odgovorilo – marku (brend) iz Crne Gore, 40,1% je odgovorilo uvozni brend, kao što pokazuje sledeći grafik.

Jako smo ponosni rezultatom odgovora na pitanje "Koji brend iz Crne Gore bi uzeli pri kupovini mlijeka“ – na koje je 55,6% ispitanika zaokružilo Mljekaru Lazine, kao što je prikazano u sledećem grafiku:

  • Vi u svojim javnim izlaganjima često ističete potrebu afirmacije ideje "kupujmo domaće"?

Ja sam samo prihvatio ideju koju razvijeni i mudri svijet već decenijama afirmiše. Kupujući domaće proizvode, novac ostaje u Crnu Goru. Kupujući uvozne proizvode novac odlazi iz Crne Gore. Kupujući domaće čuvamo radna mjesta i omogućavamo otvaranje novih. Kupujući naše, podstičemo razvoj primarne proizvodnje, podstičemo opstanak mladih ljudi na selo; smanjujemo spoljnotrgovinski deficit; obezbjeđuje se pouzdanije "punjenje" budžeta; obezbjeđuju se stabilniji izvori za redovnost isplate penzija i socijalnih davanja. Sve u svemu, kupujući domaće proizvode utičemo na povećanje životnog standarda stanovništva.

Potvrda prethodnog su rezultati odgovora na pitanje „Koliko se slažete da se kupovinom crnogorskih proizvoda direktno pomaže domaća privreda?“, 62,1% ispitanika je odgovorilo „slažem se u potpunosti“, a 20,6% ispitanika je odgovorilo "djelimično se slažem" (samo 4,7% ispitanika je odgovorilo "ne slažem se uopšte").

Jako je značajno istaći da je na pitanje „Da li smatrate da kampanju „Dobro iz Crne Gore“ treba nastaviti“ – 78,8% ispitanika odgovorilo sa DA, a samo 1,8% ispitanika sa NE. Ovaj podatak nam govori da se polako mijenja svijest građana o značaju kupovine domaćih proizvoda i podsticaju domaćih proizvođača.

Iako se stalno potencira izvoz hrane i pića, moram da konstatujem da isti efekat na bilans spoljnotrgovinskog plaćanja ima smanjenje uvoza putem povećanja prodaje domaćih proizvoda, kao i povećanje izvoza. Povećanjem izvoza povećava se priliv novca, a supstitucijom uvoza domaćom proizvodima, smanjuje se odliv novca. Deficit se može smanjiti povećanjem priliva ili smanjenjem odliva novca. Mislim da je mnogo lakše smanjiti odliv novca kroz povećanje prodaje domaćih proizvoda na domaćem tržištu, nego povećati priliv kroz povećanje izvoza.

  • Na crnogorskom tržištu se susrijeću pokušaji sticanja konkurentskih prednosti snižavanjem prodajnih cijena mliječnih proizvoda. Kakvo je Vaše mišljenje o ovoj pojavi?

Na tržištu se mogu naći mliječni proizvodi različitog kvaliteta. Proizvođači koji nisu u mogućnosti da prodaju proizvode zbog nižeg kvaliteta proizvoda od konkurentnih kvalitetnijih proizvoda, pokušavaju da dođu do potrošača snižavanjem prodajnih cijena. Moje mišljenje o ovoj tržišnoj pojavi podudara se sa većinskim stavom crnogorskih potrošača, koji u prvi plan stavljanju viši kvalitet u odnosu na niže cijene, što su potvrdili i rezultati ovog istraživanja. Ovakav stav vezujem za svijest potrošača da „zdravlje na usta ulazi“, odnosno da "zdravlje nema cijenu".

  • Kako će pomenuti rezultati istraživanja PKCG uticati na dalji rad Mljekare Lazine?

Navedeno istraživanje je za Mljekaru Lazine potvrda visokog kvaliteta naših proizvoda i podstrek za proširenje asortimana u cilju očuvanja povjerenja crnogorskih potrošača u domaće proizvode.

Stavovi izraženi u tekstu ne odražavaju stavove redakcije "Vijesti".