Besplatne trake dijabetičarima

Punoljetni građani koji insulin primaju dva i više puta dnevno, imaju pravo na 25 do 100 traka i isti broj lanceta mjesečno. Odrasli su ranije za trakice morali da izdvoje nekoliko desetina eura mjesečno
539 pregleda 4 komentar(a)
dijabetes, Foto: Shutterstock
dijabetes, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.01.2017. 07:15h

Osigurani pacijenti, koji primaju insulin jednom dnevno, mogu besplatno da dobiju 25 do 30 trakica i isti broj lanceta mjesečno.

Po novom pravilniku Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), maloljetni dijabetičari koji primaju insulin dva i više puta dnevno, a uz to koriste insulinske pumpe, dobijaju besplatno po 200 traka i lanceta mjesečno.

Punoljetni građani koji insulin primaju dva i više puta dnevno, imaju pravo na 25 do 100 traka i isti broj lanceta mjesečno. Odrasli su ranije za trakice morali da izdvoje nekoliko desetina eura mjesečno.

Po novom propisu, svim dijabetičarima koji su na terapiji insulinom može se odobriti besplatan aparat za samokontrolu šećera u krvi.

Iz FZO su pojasnili “Vijestima” da će se ova pomagala dobijati na recept izabranog doktora, uz prethodni predlog endokrinologa.

Objasnili su da će se trakice i lancete i dalje dobijati u apotekama “Montefarma”.

Prema procjenama Ministarstva zdravlja, oko 50.000 stanovnika Crne Gore ima šećernu bolest.

Generalna direktorica Direktorata za bioetiku i međunarodnu saradnju u tom resoru Mira Jovanovski Dašić ranije je kazala da su procjene iz 2014. godine pokazale da svaki osmi građanin stariji od 20 godina ima dijabetes.

Naglasila je da svaki 23. stanovnik ima šećernu bolest, iako to ne zna.

U registru šećerne bolesti, koji vodi Institut za javno zdravlje, navedeno je da je 61 odsto oboljelih od dijabetesa u kategoriji radno sposobnog stanovništva. Alarmantan je i podatak da je šećer tokom 2013. otkriven kod 33.675 stanovnika.

“Vijesti” su ranije objavile da je, po novom pravilniku, osiguranicima do 26 godina odobrena o trošku države insulinska pumpa sa djelovima.

Iz FZO su naglasili da će ove pumpe izdavati Klinički centar, koji ima obavezu i da vrši obuku i kontrolu pravilnog korišćenja tog pomagala.

Bonus video: