Kancerogeni piren truje Pljevljake

Prema zvaničnim mjerenjima, najveća vrijednost PM 10 čestica izmjerena je 19. decembra - 428,73 mikrograma po metru kubnom, što je osam i po puta više od dozvoljenih granica...
172 pregleda 12 komentar(a)
Pljevlja zagađenje, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja zagađenje, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 19.01.2017. 20:38h

Vrijednosti visoko kancerogene materije benzo a pirena u PM 10 česticama u decembru u Pljevljima su 21 put prelazile dozvoljene granice.

U izvještaju o praćenju kvaliteta vazduha objavljenom na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, navedeno je da je srednja vrijednost nedjeljnih uzoraka benzo a pirena iznosila 20,94, a ciljana vrijednost je jedan nanogram po metru kubnom.

Benzo a piren je policiklični aromatični ugljovodonik i rezultat je nepotpunog sagorijevanja.

Međunarodna agencija za istraživanje raka uvrstila ga je u prvu grupu kancerogenih materija.

Benzo a piren se nalazi u katranu, u automobilskim izduvnim gasovima, posebno dizel motora, u dimu proizvedenom sagorijevanjem organskih materija, poput dima cigareta i u hrani sa roštilja.

U decembru su PM 10 čestice 28 dana prelazile dozvoljene vrijednosti, a 20 srednje vrijednosti još štetnijih PM 2,5 čestica prelazile su dozvoljene granice.

U tom mjesecu očitane su vrijednosti PM 2,5 čestica za 22 dana, a za ostale nema podataka u izvještaju Agencije.

Najveća vrijednost PM 10 čestica izmjerena je 19 decembra 428,73 mikrogram po metro kubnom, što je osam i po puta više od dozvoljenih granica.

U izvještaju o uticaju zagađenja na zdravlje građana koje je Crna Gora radila u saranji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom navedeno je da se oko 22 odsto svih smrti izazvanih prirodnim putem u Pljevljima može da se pripiše zagađenju vazduha.

Bonus video: