Eksperti poručili: Majke, zaštitu prava tražite u sudovima

Prema informacijama “Vijesti”, dio majki pozvan je juče u centre za socijalni rad, kako bi dale izjave i potpisale nova rješenja za primanje umanjenih naknada. To je potvrđeno i iz Ministarstva rada i socijalnog staranja televiziji Vijesti, koje je saopštilo da se one samo informišu o izmjenama zakona
109 pregleda 27 komentar(a)
Protest majki, Foto: Jadranka Ćetković
Protest majki, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 19.01.2017. 06:24h

Majke sa troje i više djece, kojima su glasom 42 poslanika vladajuće koalicije nedavno smanjene naknade, treba to da osporavaju pred sudovima.

Tako su ih juče poučili predstavnici sindikata, profesor građanskog prava na Mediteranu i advokat Aleksandar Kovačević i poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović, koji je inicirao zakon na osnovu koga su majke dobile naknadu.

Prema informacijama “Vijesti”, dio majki pozvan je juče u centre za socijalni rad, kako bi dale izjave i potpisale nova rješenja za primanje umanjenih naknada. To je potvrđeno i iz Ministarstva rada i socijalnog staranja televiziji Vijesti, koje je saopštilo da se one samo informišu o izmjenama zakona.

Pojedine opozicione partije ranije su poručile majkama da ne potpisuju rješenja kojima im se umanjuju naknade.

Međutim,Kovačević kaže “Vijestima” da bi majke trebalo da prime nova rješenja, ali da ih kasnije osporavaju pred nadležnim sudovima. Kovačević je dodao i da su neustavne izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima su naknade majkama smanjene za 72 i 48 eura.

Naglasio je da se stečena prava, kao što su naknade za majke i penzije, među posljednjima mogu mijenjati. Pojasnio je da bi ukidanje naknada u skupštinskoj proceduri bilo kao da se donese zakon, kojim će se ukinuti penzije ili sklapanje brakova.

Iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) kazali su da će narednih dana podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Zakona, kojima su smanjene naknade ženama.

“ U pitanju je doživotna nadoknada koja je u skladu sa važećim zakonom, pravnosnažnim rješenjem, utvrđena u nominalnom iznosu, pa se kao već stečeno pravo ne može naknadno umanjivati retroaktivnom primjenom izmjene zakona, tim prije što su mnoge koleginice tu nadoknadu ostvarile odricanjem od nekog drugog prava, kao što je otkaz radnog odnosa”, poručili su.

Pravo na doživotnu mjesečnu naknadu ima ukupno 21.597 žena, od kojih je više od polovine dobilo to pravo na osnovu godina provedenih na evidenciji nezaposlenih. Pravo na naknadu imaju majke koje su rodile troje i više djece, a koje imaju minimum 25, odnosno 15 godina radnog staža. Njima su naknade u Skupštini smanjene sa 336 na 264 eura. Žene koje su na evidenciji nezaposlenih provele najmanje 15 godina i rodile minimum troje djece, primaće ubuduće naknadu u iznosu od 144, umjesto dosadašnjih 192 eura.

Damjanović je rekao da je izvjesno da će se, osim Ustavnog suda, smanjenjem naknada baviti i Upravni sud u postupcima koji će voditi veliki broj žena. “Postupci su neminovni, nakon novog pokušaja države da neprimjerenim metodama navede korisnice da dobrovoljno prihvate smanjenje zagarantovanog iznosa naknada”, istakao je. Asocijacija žena Demokratske narodne partije juče je podnijela inicijativu za ocjenu ustanovnosti izmijenjenog Zakona kojima se propisuje smanjenje naknada.

USSCG: Na rješenja obavezno podnijeti žalbe ministru

Iz USSCG su savjetovali žene koje su nezadovoljne smanjenjem naknada da u postupku pred centrima za socijalni rad u izjavi istaknu prigovor protiv umanjenja ovog prava.

“Ukoliko u daljem postupku centri za socijalni rad suprotno istaknutom prigovoru donesu rješenja o umanjenju njihovih naknada, pozivamo ih da se upuste u upravni spor, koji u prvom koraku podrazumijeva podnošenje žalbe ministru rada na Rješenje o umanjenju naknade”, piše u saopštenju.

Iz USSCG su naglasili da će nastaviti da prate cijeli proces i pružaju pravnu pomoć ženama koje im se obrate, ali i raditi na zaštiti ovog stečenog prava.

Bonus video: