I Radulović rekao "ne" za Podkošljun

Iz Ministarstva saopštili da lokalna vlast u Budvi još nije postupila po primjedbama koje su im ranije dostavili...
443 pregleda 1 komentar(a)
Budva grad, Foto: Vuk Lajović
Budva grad, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.01.2017. 19:00h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma ponovo je odbilo da izda saglasnost Opštini Budva na izmjene i dopune Detaljnog urbanističkog plana (DUP) Podkošljun, kojim se urbanizuje podnožje brda Košljun - jedno od najvećih građevinskih područja.

Resor novog ministra Pavla Radulovića nije dao zeleno svjetlo na planski dokument jer, kako je navedeno, nije postupljeno u skladu sa prethodnim primjedbama Ministarstva.

Ministarstvo na čijem je čelu tada bio Branimir Gvozdenović odbilo je prije godinu da izda saglasnost jer je Opština, kako su naveli, ucrtala 330.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora više nego što je to planom višeg reda predviđeno.

"Nije postupljeno u skladu sa prethodnim primjedbama ovog Ministarstva, a koje se odnose na usaglašenost planiranih urbanističkih parametara, indeksa izgrađenosti i zauzetosti sa smjernicama Generalnog urbanističkog plana Budva - Bečići. Naime, planirani urbanistički parametri kod velikog broja urbanističkih parcela premašuju parametre propisane GUP-om, uz obrazloženje da se zadržavaju uslovi iz plana čije se izmjene i dopune vrše", navodi se, između ostalog, u obrazloženju koje potpisuje Radulović.

Prvobitni plan DUP-a Podkošljun, koji je još na snazi, Opština je donijela u avgustu 2008.

Lokalna uprava je prije dvije godine pristupila izradi izmjena i dopuna, ali je dokument odbijen u dva navrata.

DUP-om je urbanizovan i plac od 20.000 kvadrata vlasništvo firme "Global Montenegro" premijera Mila Đukanovića i njegovog prijatelja Vuka Rajkovića.

Urbanizacijom je predviđena gradnja rezidencijalnog kompelska od 40-ak vila.

Za razliku od ostalih, premijer na svome placu izmjenama i dopunama DUP-a nije tražio da mu se ucrta više nego što je prvobitnim planskim dokumentom predviđeno.

U vrijeme Gvozdenovića, Ministarstvo je odbilo šest planskih dokumenta Opštine Budva.

Gvozdenović je jedino aminovao DUP Buljarica I.

Novi ministar Radulović je odmah odobrio planski dokument za Smokvicu, gdje je planirana gradnja turističkog naselja sa tri luksuzna hotela.

Bonus video: