Abović: Matijevićka pogoršala ionako loše trendove

Abović smatra da je tokom mandata Matijevićke “praksa uhljebljivanja kadrova partijski podobnih DPS-u doživjela je drastično uvećanje
76 pregleda 10 komentar(a)
Snežana Matijević, Foto: Opština Tivat
Snežana Matijević, Foto: Opština Tivat
Ažurirano: 18.01.2017. 12:52h

Tivatska Akcija ocijenila je jdansa da su dolaskom na mjesto gradonačelnice prof.dr. Snežane Matijević (DPS), “neki loši trendovi u Tivtu čak i drastično pogoršali”.

"TA sa žaljenjem konstatuje da početak mandata gđe Matijević protiče u nezapamćenom rasipništvu koje će Tivat i Tivćane, nažalost, skupo koštati u predstojećem periodu. Samo ove godine će nas koštati 2,5 miliona eura – to je, naime, suma za koju su tekući rashodi i razni transferi uvećani u odnosu na 2015. godinu. Umjesto da ulažemo u razvoj grada, naš se zajednički novac ulaže u održavanje DPS-ovog biračkog tijela", istakao je funkcioner TA Miomir Abović.

TA je saopštila da se nisu ispunila nadanja te lokalne partije da će nakon izbora Matijevićke za gradonačelnicu krajem maja prošle godine, stvari u Tivtu “krenuti u drugom, boljem pravcu”, te da gradonačelnica “forsira netransparetnost u radu lokalne uprave i nastavak prijekta uhljebljivanja DPS i njegovim političkim satelitima podobnih kadrova”, što se po njima, vidjelo i na posljednjoj sjednici SO.

“Grozničava netransparentnost DPS-a ovaj put došla je do izražaja u odbijanju njihovih funkcionera da pristanu na predlog opozicije da se za sljedeću sjednicu pripremi odluka o formiranju mješovite Komisije – sastavljene paritetno od predstavnika vlasti i opozicije – koja bi kontrolisala način na koji se dodjeljuju novčana sredstava predviđena za pomoć fizičkim licima. Opozicija je predložila formiranje ove Komisije motivisana dugogodišnjim lošim iskustvom u vezi sa zloupotrebama koje prave DPS (i njegovi politički sateliti) kad je u pitanju dodjela novčane pomoći, pogotovo u vrijeme pred izbore. Odbijanjem i same pomisli da se formira ovakva Komisija, i time obezbijedi potpuna transparentnost (i to pod uvredljivim izgovorom da predstavnici opozicije “ne bi bili diskretni”!!!) DPS i njegovi politički sateliti praktično su javno stavili do znanja da i dalje žele nastaviti sa praksom zloupotreba kad je u pitanju dodjeljivanje novčane pomoći fizičkim licima”, saopštio je danas Abović.

Dodao je da o zloupotrebama pomoći od strane DPS najbolje govori slučaj sa bivšim viceguvernerom CBCG Nikolom Fabrisom, “kome je isplaćena pomoć od 500 eura zbog teškog materijalnog stanja, u trenutku kad je imao mjesečna primanja veća od 5.000 eura.”

Abović smatra da je tokom mandata Matijevićke “praksa uhljebljivanja kadrova partijski podobnih DPS-u doživjela je drastično uvećanje.

“Nastavak ovog poduhvata planiran je i kroz izdvajanje JU “Muzej i galerija Buća-Luković” u posebnu ustanovu kulture i umjesto da se prvo krene u izgradnju novog objekta koji bi zadovoljavao potrebe ovakve ustanove (jer je postojeći, kako i sami predstavnici vlasti konstatuju, neuslovan i neodgovarajući), pa onda da se ustanova i kadrovski jača, opštinska vlast namjerava da odmah krene u zapošljavanje.”- poručio je odbornik TA podsjećajuči da je sve započelo obećanjima DPS za lokalne izbore u aprilu 2016, o zapošljavanju ljudi koji budu glasali za njih.

“Nastavilo se enormnim zapošljavanjem u Opštini Tivat poslije izbora, a sad je na red došlo i cijepanje CZK-a kao osnov za uhljebljivanje novih partijski podobnih kadrovika.”- tvrdi Abović dodajući da lokalna uprava od avgusta 2016. nije na sajtu Opštine ažurirala spiskove zaposlenih i funkcionera u Opštini.

On je pohvalio način na koji je opština prvu put organizovala doček Nove godine na otvorenom, ali je upozorio opštinare da to “više ne ponavljaju kao mantru svaka tri dana jer valjda ima i drugih poslova kojima bi se Opština trebala baviti.”

“Ako već imaju potrebu da nešto svakodnevno hvale, onda neka opštinski čelnici i funkcioneri svakodnevno javno hvale gospodski i nobl dizajn nedavno- novcem poreskih obveznika Tivta- kupljenog Renault-a Talismana; automobil zaista dostojan protokola gradonačelnice rnogorskog Monte Karla.”- zaključio je Abović.

Bonus video: