Krapović za besplatno bavljenje sportom: Ko dobija pare iz budžeta da ne naplaćuje članarinu

Krapović navodi da je neophodno izgraditi poligon za male sportove i igrališta za rekreaciju
95 pregleda 0 komentar(a)
Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.01.2017. 07:12h

Bavljenje sportom i treniranje u klubovima koji se finansiraju iz budžeta mora biti besplatno, poručio je gradonačelnik Budve Dragan Krapović.

U programu rada on ja naveo da sportski klubovi ne mogu da traže novac iz gradske kase i u isto vrijeme naplaćuju članarinu.

“Bavljenje sportom u klubovima koji se finansiraju iz opštinske kase mora biti besplatno. Sport moramo osloboditi od političkog uticaja. Potrebno je donijeti strategiju razvoja sporta u Budvi. Izgraditi nove sportske terene, razvijati sportski turizam, izgraditi nove sale, hajking i trim staze u ruralnim djelovima opštine“, piše u programu.

Opština izdvaja godišnje više od milion eura za 38 sportskih klubova, od čega je do sada najviše novca, gotovo milion, odlazilo fudbalskim klubovima Mogren i Petrovac, te odbojkaškom i vaterpolo klubu.

Novac je uplaćivan i za rukometne, košarkaške, gimnastičke, karate, džiju-džicu, gimnastičke i mnoge druge klubove.

U svim klubovima se naplaćuje članarina od 10 do 40 eura djeci koja treniraju.

Opština nije donijela rješenje o raspodjeli novca sportskim klubovima za prošlu godinu, iako je budžetom bilo predviđeno izdvajanje od milion eura.

Krapović navodi da je neophodno izgraditi poligon za male sportove i igrališta za rekreaciju.

“Izgraditi adekvatnu sportsku salu za djecu koja pohađaju Srednju mješovitu školu 'Danilo Kiš', koja nema salu za fizičko. Podsticati inkluziju djece sa posebnim potrebama. Naravno, moramo i unaprijediti kvalitet lovišta na području naše opštine, kao i poboljšati položaj profesionalnog ribarstva“.

Krapović je ocijeno da je problema toliko da se ne mogu riješiti tokom jednog mandata i u ime nove vlasti obećao da će “raditi vrijedno i posvećeno u interesu Budve i generacija koje dolaze”.

“Bitno je da promišljamo realno i radimo oprezno, da zaustavimo slobodan pad Budve i da malim koracima dovedemo Opštinu u situaciju da konačno počne da planira strateški, dugoročno i u opštem interesu“.

Planira i izgradnju pozorišta

Krapović je naglasio da je cilj nove opštinske vlasti i da zaštiti i obnovi zapušteno kulturno blago Budve.

“Moramo depolitizovati kulturu. Pomoći mladim stvaraocima. Izgraditi pozorište, biblioteku i čitaonicu i višenamjensku kongresnu salu na legatu Luketića. Promijeniti rasipničku kulturu i jeftinu zabavu, snažiti kreativni sektor i kreativne industrije“.

Bonus video: