Nikšićka tvrđava iz četvrtog vijeka uskoro u novom ruhu

"Bedem od oslobođenja od Turaka čeka da bude valorizovan"
326 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2017. 19:49h

Radovi na konzervaciji i rekonstrukciji nikšićke stare tvrđave, vrijedni oko 40.000 eura, bliže se kraju.

Riječ je o projektu JU "Muzeji i galerije" Podgorice, za koji je Ministarstvo kulture opredijelilo novac.

Radove na Bedemu izvodi firma "Bom beton", a za dozidu je korišten autohtoni kamen koji se obrušio sa zidina.

Radovima su prethodila zaštitna arheološka istraživanja, jer su prilikom raščišćavanja terena otkriveni ostaci objekta sa dvije prostorije. U većoj je pronađeno više od 130 manjih đuladi. Logističku podršku projektu pružila je JU "Muzeji i galerije" Nikšić, u čijoj nadležnosti je Bedem od juna prošle godine.

"Rađeno je na istočnoj strani južnog dijela tvrđave. Djelimično je odrađena zidina u dužini od 40 metara, koja je bila ruinirana. U centralnom dijelu su prilikom ovih radova pronađene dvije nove prostorije koje su bile prekrivene zemljom i od preko tri metra, topčana, barutana, zatim kaldrma u dužini od desetak metara, a otkrivene su i stepenice. Za te radove utrošeno je blizu 70 kubika kamena”, kazao je Vukota Vojinović iz JU "Muzeji i galerije" Nikšić.

Staru rimsku tvrđavu, podignuta u 4. vijeku, nijesu uspjeli uništiti osvajači, ali jeste vrijeme i , nebriga...

Nedavno su volonteri, okupljeni oko Bedem festa, festivala koji se već sedam godina zaredom održava na tvrđavi, očistili prostor oko zidina i sugrađanima pružili mogućnost da naprave krug oko tvrđave poslije mnogo decenija.

“Bedem od oslobođenja Nikšića od Turaka čeka da bude valorizovan. Odnosili su sa njega sve što se moglo odnijeti, mnoge su kuće sazidane od kamena sa Bedema i tvrđava je iz godine u godinu sve više propadala. Potrebno je uraditi projekat kako na duže staze valorizovati Bedem jer malo je gradova, poput Nikšića, da usred grada imaju stari grad”, kazao je direktor nikšićkih "Muzeja i galerija" Peko Nikčević.

Nikčević kaže da se nada da će ove godine ustanova na čijem je čelu nastaviti posao koji su započele kolege iz Podgorice i da su od resornog ministarstva zatražili dozvolu i konkurisali za dobijanje novca.

“U dogovoru sa podgoričkom JU ‘Muzeji i galerije’, konkurisali smo za projekat u visini od 25.000 eura i nadamo se da ćemo taj posao dobiti”.

Današnji Bedem ima sačuvane i obnovljene tri kule, osmougaonu, istočnu i svodnu, ozidane kamenom sa područja Crkvica i povezane visokim zidom.

Galerija

Bonus video: