Javna rasprava: Studija opravdanosti da Župa nikšićka ponovo dobije statusa opštine

Raspravi su prisustvovali i predstavnici nekoliko NVO iz Župe koji su od početka podržavali inicijativu
252 pregleda 4 komentar(a)
Župa, Foto: Svetlana Mandić
Župa, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 17.01.2017. 09:24h

NVO „Župa u srcu“ organizovala je javnu raspravu o studiji opravdanosti da Župa nikšićka ponovo dobije statusa opštine, koji je izgubila 1954.godine. Jovo Radulović, predsjednik pomenute NVO, koja je i uradila studiju, objasnio je prisutnima razlog pokretanja inicijative. To je prije svega želja da se stvori bolja organizacija lokalne uprave i efikasno upravljanje sopstvenim resursima. Kazao je da bi buduća opština bila ekonomski održiva sa povoljnim fiskalnim kapacitetom po glavi stanovnika, kao i da bi 49 odsto planiranih rashoda budžeta bilo opredijeljeno za kapitalna ulaganja.

Prisutni su ocijenili da je povraćaj statusa opštine Župa jedini put kojim ta MZ treba da ide, dok je MZ Župa Dragoljub Radulović kazao da će u narednom periodu građani na sastancima, koji će biti organizovani po selima, imati priliku da se upoznaju sa inicijativom, a da će sa dokumentom uskoro biti upoznati i svi članovi savjeta MZ.

Arsenije Lalatović, odbornik Demokratskog fronta, je naglasio da Župljani moraju da pokažu jedinstvenost ukoliko žele da ostvare inicijativu naglasivši da je njegova politička partija jasno iskazala svoj stav po tom pitanju.

''Ako vi unutar 12 naselja ne budete imali opstrukcija onda će inicijativa ići mnogo lakše, jer uspjeh najviše zavisi od vas i vaše sloge i upornosti'', poručio je Lalatović.

Raspravi su prisustvovali i predstavnici nekoliko NVO iz Župe koji su od početka podržavali inicijativu.

Bonus video: