Rekonstrukcija objekta barskog Doma učenika: Toalete će moći da koriste i OSI

“Poboljšanjem uslova Dom će biti privlačniji za djecu sa strane koja uče i studiraju u Baru”, kazao je Muratović
105 pregleda 1 komentar(a)
Dom učenika Bar, Foto: Radomir Petrić
Dom učenika Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 16.01.2017. 19:33h

Radnici podgoričkog preduzeća Eurozox od početka godine rekonstruišu barski Dom učenika Dušan Marović.

Taj posao finansira Ministarstvo prosvjete.

Direktor Doma Muharem Muratović rekao je juče “Vijestima” da se za vrijeme zimskog raspusta sprovodi prva faza obnove, a da bi kompletan posao trebalo da bude završen do početka nove školske godine.

“Sada se radi prevashodno na potpunoj obnovi mokrih čvorova, radi postizanja boljih uslova koji su do sada bili neadekvatni, o čemu je uostalom javnost i obavještavana novinskim napisima u više navrata. Na sreću, tokom minulog nevremena zgrada nije pretrpjela nikakvu štetu, pa majstori podgoričkog preduzeća nesmetano rade, a druga faza radova takođe će biti u vrijeme kada neće smetati učenicima”, istakao je Muratović.

Do prihvata učenika - do kraja mjeseca, treba da budu potpuno renovirani toaleti, pri tome i osposobljeni da ih koriste i osobe sa invaliditetom (OSI).

Druga faza radova, koja će obuhvatiti intervencije na stolariji i enetrijeru, mogla bi dijelom biti potpomognuta sredstvima i Doma, odnosno, prihodima od sezonskog izdavanja soba.

“Naš kapacitet je 120 ležaja, a na kraju prvog polugođa imali smo pedesetak učenika sa strane koji pohađaju nastavu u Srednjoj stručnoj i Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi, kao i pet studenata. Svakako da će poboljšanjem uslova Dom biti privlačniji za djecu sa strane koja uče i studiraju u Baru, a i organizacijom menadžmenta Doma, preko ljeta će imati veće interesovanje za smještaj”, kazao je Muratović.

Zgrada Doma sagrađena je sedamdesetih godina prošlog vijeka i do danas, mimo redovnog održavanja, nije bilo obimnog ulaganja u njenu obnovu.

Lokacija čini Dom idealnim hostelom - u strogom gradskom centru, nadomak putničkog terminala, marine i gradske plaže, no za punu valorizaciju i kvalitetne uslove boravka i smještaja učenika i studenata, treba okončati rekonstrukciju.

Bonus video: