Nacionalni prevoznik spao na dva aviona

Zbog problema sa kopilotima i dijelom flote, “Montenegro Airlines” navodno namjerava da narednih dana uzme u zakup par aviona sa posadom od “Air Serbia”
56 pregleda 56 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Arhiva "Vijesti"
Montenegro Airlines, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.01.2017. 14:34h

Montenegro Airlines (MA), osim problema sa nezvaničnim štrajkom kopilota nezadovoljnih kašnjenjem zarada, suočila se i sa tehničkim problemima i vanrednim događajima, zbog kojih je nacionalni prevoznik ostao sa samo dva operativna aviona.

Zbog udara groma u “embraer E-195” (4O-AOB) prekjuče na letu iz Podgorice i prizemljenja tog aviona zbog sanacije manjih oštećenja, MA je ostao sa manje od pola flote.

Prema nezvaničnim informacijama, zbog problema sa kopilotima i dijelom aviona, MA namjerava da narednih dana u kratkoročni zakup aviona sa posadom uzme par aviona partnerske kompanije Air Serbia.

Iz MA “Vijestima” su juče potvrdili da je zbog tehničkih problema izazvanih udarom groma u avion otkazan let za Beograd i obratno.

“Iz razloga što je oštećenje prilikom udara groma naknadnim provjerama bilo daleko veće nego što se to ranije procijenilo. Sve to je uzrokovalo otkazivanje jutrašnje rotacije Podgorica - Beograd - Podgorica...”, piše u odgovoru MA.

Navodi se da su putnici, koji su trebali da polete avionom MA iz Podgorice za Beograd u 9:20 i obratno u 10:20, prebačeni na letove Air Serbia u 13:45 iz Beograda i u 15:20 iz Podgorice.

Prema informacijama sa sajta Aerodroma Crne Gore, juče je otkazan i let za Ljubljanu, kao i iz Ljubljane za Podgoricu. Iz MA je saopšteno da su svi putnici prebačeni na sjutrašnju rotaciju iz Ljubljane u 11 i 45 i iz Podgorice u 15 i 10 sati.

MA trenutno raspolaže samo sa dva operativna aviona. Riječ je o avionima “embraer E-195” (4O-AOC) i “foker F-100” (4O-AOP), dok su takva dva aviona prizemljena zbog tehničkih problema.

“Foker” registracije 4O-AOM još od 1. januara “leži” na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, zbog kvara na jednom od motora. Već desetak dana, takođe zbog kvara na motoru, u upotrebi nije ni “embraer E-195” registracije 40-AOA, koji stoji u hangaru MA na aerodromu u Podgorici, čekajući isporuku rezervnih djelova iz inostranstva.

Bez tih djelova avion ne može biti osposobljen za let, a prema nezvaničnim informacijama, MA ima problema i sa dosadašnjim isporučiocima rezervnih djelova kojima zbog teške finansijske situacije ta kompanija u posljednje vrijeme nije redovno plaćala dospjele obaveze.

MA je inače, u decembru prošle godine njegovom vlasniku, kompaniji GECAS, vratila najmlađi avion iz svoje flote, „embraer E-190“ (4O-AOD), nastojeći da smanji operativne troškove jer je taj avion bio nedovoljno iskorišćen, a za njega se istovremeno plaćala veoma skupa zakupnina. Nacionalna kompanija ranije je saopštila da će zimski saobraćaj obavljati sa četiri aviona (tri ebraera i jednim fokerom), dok će jedan foker biti u rezervi i spreman da „uskoči“ u saobraćaj u slučaju potrebe.

“Vijesti” su u četvrtak objavile da je, prema nezvaničnim saznanjima, do kašnjenja i otkazivanja nekoliko letova dan radnije došlo zbog nezadovoljstva kopilota izazvanog kašnjenjem zarada u MA. Prema nezvaničnim informacijama, kopiloti u toj kompaniji ne isključuju ni mogućnost štrajka, jer od novembra nijesu primili plate, što su iz MA demantovali.

Iz MA su odgovorili da dio kopilota nije stupio u štrajk, već je radni angažman privremeno otkazao iz njima nepoznatih razloga. Izvor iz te kompanije ranije je saopštio da će menadžment poslati na vanredni zdravstveni pregled dio kopilota, koji su, pozivajući se na zdravstvene probleme, izostali sa posla. Navodno nije isključeno da će ih i ozbiljnije sankcionisati.

ACV kontroliše MA, preliminarni nalaz pokazao da je sve u redu

Iz MA juče su odgovorili da je Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) kontrolisala rad tehničkih službi kompanije i da preliminarni nalaz ne sadrži nijednu primjedbu.

Naglasili su da nije ustanovljen propust u realizaciji letova prethodna tri dana i da bezbjednost putnika ni na koji način nije ugrožena.

“Vijestima” je iz ACV potrvrđeno da MA već nekoliko dana drže pod pojačanim nadzorim inspektora, ali da do sada nijesu evidentirali nijedno kršenje propisa koje bi rezultiralo suspendovanjem potvrde da aviokompanija ispunjava sve uslove za sigurno letjenje (AOC sertifikat).

Izvor iz ACV je kazao da je MA do sada uspijevao da prevaziđe problem nedostatka kopilota, tako što su na desnom sjedištu u kokpitu njihovih aviona, na mjestu kopilota, u nekoliko navrata sjedjeli kapetani MA, čije kvalifikacije nadilaze nivo prvog oficira, kao i da u tehničkom održavanju aviona koji lete nije bilo nikakvih propusta.

“Kompanija jeste u zaista velikim problemima, ali za sada su uspijevali da propisno organizuju saobraćaj i održavaju raspoložive avione, tako da nije bilo nikakvog osnova da se prema njima preduzimaju bilo kakve represivne mjere iz nadležnosti ACV . Pojačani nadzor se, međutim, nastavlja i sigurno je da neće biti dozvoljeno nikakvo kršenje propisa i ugrožavanje sigurnosti letjenja”, kazao je izvor “Vijesti”.

Bonus video: