BF: Mank "očistio" ono što mu je trebalo, pokupio kajmak i ostavio ekološke probleme

"Mank se rješio Porto Montenegra kad je procjenio da će mu pričinjavati više štete nego koristi"
158 pregleda 7 komentar(a)
Piter Mank, Milo Đukanović, Foto: Siniša Luković
Piter Mank, Milo Đukanović, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.01.2017. 13:13h

Dojučerašnji vlasnik Porto Montenegra kanadski milijarder Piter Mank iz Tivta je "očistio" ono što mu je trebalo, a nama je ostavio ekološke probleme, saopštio je danas Bokeški Forum.

Komenatrišući informacije iz Izvještaja o stanju životne sredine u Tivtu koji pokazuje da su sedimenti morskog dna u Porto Montenegru, 10 godina nakon zatvaranja vojnog brodogradilišta Arsenal i dalje zagađeni teškim metalima, BF je danas poručio da ih ne iznenađuje to što Mank nije očistio zagađene sedminente i da žive, nikla, olova i arsena ima i dalje više nego što je dozvoljeno.

"Kao što ne bi trebalo da iznenadi ni one koji su ga brže bolje doveli, predstavljajući ga kao spasioca tivatske i cjelokupne crnogorske privrede i turizma. Piter Mank je "očistio" ono što mu je u Tivtu trebalo, pokupio kajmak i rješio se Porto Montenegra kad je procjenio da će mu pričinjavati više štete nego koristi, a nama ostavio brige. Baš kao što će nam iste ili slične brige ostaviti i drugi "spasioci" koji uzurpiraju i uništavaju obalu, najvažniji privredni resurs koji Crna Gora ima", saopštio je BF.

Izvještaj o stanju životne sredine u Tivtu za 2015 koji su pred novogodišnje praznike razmatrali odbornici u lokalnom parlamentu napravila je Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore, a u njegovoj izradi učestvovali su CETI i Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju.

U njemu piše da je koncentracija teških metala u sedminentima morskog dna u Tivatskom zalivu takva da naučnici predlažu uvođenje redovnog i višegodišnjeg monitoringa i detaljnih ispitivanja, jer su neki od analiziranih elemenata kontinuirano iznad maksimalno dozvoljenih granica.

Mjerenja su pokazala da je sadržaj žive, nikla, olova i arsena u sedmimentja morskog dna u Tivtu nadilazi maksimalno dozvoljene vrijednosti, a to je i djelimično slučaj sa sadržajem bakra, dok su izmjerene vrijednosti koncentracije cinka, arsena i kadmijuma osjetno ispod maksimalno dozvoljenih.

Izvještaj ne pominje konkretno izmjerene brojčane vrijednosti, već samo daje grafikone u odnosu na makimalno dozvoljenu koncentraciju pojedinih elemenata.

Zagađenost morskog sedmineta u Tivtu teškim metalima prije 10 godina isticana je kao jedan od najvažnijih razloga zašto treba zatvoriti bivše vojno brodogradilište Arsenal i pretvoriti ga u marinu za mega jahte Porto Montenegro.

Tadašnji investitor Porto Montenegra, kanadski milijarder Piter Mank čak je obećao i izradio studiju čišćenja oko 9.000 tona teškim metalima zagađenog sedimenta u akvatorijumu Arsenala što mu je Tenderska komisija za prodaju te državne firme tada uračunala kao veliki plus njegove ponude za preuzimanje Arsenala.

Nakon što je srušio brodogradilište, Mank međutim, nikada nije realizovao obećano čišćenje akvatorijuma i sav zagađeni sedminet i dalje je na dnu marine Porto Montenegro koju je kanadski biznismen prošle godine prodao investicionom fondu iz Dubaija.

"Možemo samo zamisliti kako će vijest o stanju mora, koja se društvenim mrežama proširila za tili čas, uticati na potencijalne goste. Ali, to je posljedica kratkoročnog razmišljanja ili nerazmišljanja onih koji odlučuju očigledno se vodeći frazom kojom se i počasni građanin Tivta Piter Mank vodio, a koja glasi: "poslije mene potop"!, saopštio je BF.

Bonus video: