IVP: Ustavni sud od danas je bez predsjednika

Iz IVP navode da, iako je Evropski sud za ljudska prava 3. novembra 2015. konstatovao da se ustavna žalba u Crnoj Gori u principu može smatrati djelotvornim pravnim sredstvom, Ustavni sud i dalje, po pravilu, neblagovremeno odlučuje o predmetima iz oblasti normativne kontrole (ocjena ustavnosti i zakonitosti opštih akata)
168 pregleda 1 komentar(a)
Desanka Lopičić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Desanka Lopičić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.01.2017. 13:24h

Ustavni sud od danas je bez predsjednika, s obzirom na to da je Desanki Lopičić istekao mandat, a novi predsjednik nije izabran, saopšteno je iz Instituta za vladavinu prava (IVP).

IVP smatra zabrinjavajućim što sudije nijesu blagovremeno sprovele postupak izbora predsjednika Ustavnog suda, s obzirom na to da se Ustavni sud suočava sa velikim brojem neriješenih predmeta.

„Za vrijeme mandata predsjednice Lopičić, Ustavni sud je usvojio Poslovnik koji sadrži neustavna i nezakonita rješenja, zbog čega je IVP podnio inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, o kojima još nije odlučeno“, dodaje se u saopštenju.

Iz IVP navode da, iako je Evropski sud za ljudska prava 3. novembra 2015. konstatovao da se ustavna žalba u Crnoj Gori u principu može smatrati djelotvornim pravnim sredstvom, Ustavni sud i dalje, po pravilu, neblagovremeno odlučuje o predmetima iz oblasti normativne kontrole (ocjena ustavnosti i zakonitosti opštih akata).

IVP podsjeća da je amandmanom XVI na Ustav Crne Gore propisano da sudije Ustavnog suda iz svog sastava biraju predsjednika Ustavnog suda na vrijeme od tri godine, kao i da isto lice može biti birano samo jednom za predsjednika Ustavnog suda.

„Ovo znači da aktuelna predsjednica Lopičić ne može po drugi put da bude izabrana za predsjednicu, već kandidati mogu biti ostale sudije tog suda: Mevlida Muratović, Miodrag Iličković, Hamdija Šarkinović, Dragoljub Drašković, Milorad Gogić i Budimir Šćepanović“, naveli su iz IVP.

Bonus video: