Prijatelji Đukanovića od Budve traže 20 miliona eura

Poslije šest godina suđenja i nakon što je DPS izgubio izbore u Budvi, firma Vuletića i Vujovića tužila Opštinu i traži oko 20 miliona eura
425 pregleda 61 komentar(a)
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.01.2017. 07:45h

Mjesec dana nakon što je DPS izgubio lokalne izbore u Budvi, advokatica Ana Đukanović podnijela je u ime tamošnjeg preduzeća “Montenegropromet” tužbu Osnovnom sudu u Kotoru, kojom od te opozicione opštine traži oko 20 miliona eura naknade.

Toliko je po njenoj procjeni izgubljeno zbog zauzetosti zemljišta na kome je “TQ Plaza”, a na koje navodno pravo polaže ta firma.

U pitanju je preduzeće čiji su većinski vlasnici Goran Vuletić, Vladan Vujović i ofšor kompanija Goldenshares limitid. Tako pokazuju podaci Centralnog registra Poreske uprave, s tim da je nepoznanica ko stoji iza ofšor kompanije.

Vuletić je, kako su ranije objavili mediji, blizak familiji Đukanović, odnosno kum je premijerovog brata Aca Đukanovića. Vujović je većinski vlasnik privatizacionog HLT fonda i pominjan je u nekim aferama, ali protiv njega nema pravosnažne presude.

Advokatica Ana Đukanović je dopunom tužbe “Montenegroprometa” protiv Opštine Budva 18. novembra 2016. zatražila 12,6 miliona po osnovu gradnje na tuđem zemljištu. Advokat Opštine Aleksandar Kovačević izračunao je da je to ukupno 20 miliona, jer bi u slučaju da sud to prihvati na kamate otišlo još oko 7,5 miliona eura.

Upravo tih 20 miliona Opština je dobila po presudi u predmetu “TQ Plaza”, gdje je budvanska kriminalna grupa priznala malverzacije u gradnji i prodaji prostora u tom poslovnom centru.

Advokatica je tužbu podnijela nakon šest i po godina koliko traje parnični postupak pred kotorskim Osnovnim sudom. “Montenegropromet” je do tada samo tražio da sud utvrdi da su oni vlasnici zemljišta na kome je tržni centar. To je bivša društvena firma, koja je do zemljišta došla kupovinom od novosadskog građevinskog preduzeća “Neimar”. Za to međutim u spisima predmeta nema dokaza.

U odgovoru na zahtjev za isplatu 20 miliona, zastupnik Opštine Aleksandar Kovačević naveo je da se “ ne zna na osnovu čega se došlo do traženog iznosa”. “Ovdje imamo nevjerovatnu situaciju da bivši zakupac traži da mu vlasnik plati što koristi svoju svojinu nakon prestanka ugovora o zakupu”, naveo je advokat.

Višegodišnje suđenje pred kotorskim sudom trebalo bi da bude okončano 26. januara ove godine, za kada je sudija Srđan Klikovac zakazao ročište.

Prema podacima budvanskog Sekretarijata za pravne poslove protiv Opštine je podnijeto više od 100 tužbi, čija je vrijednost krajem 2015. godine bila oko 50 miliona.

Godišnji budžet Opštine je oko 40 miliona eura, a u međuvremenu su Opštini dospjele i neke druge tužbene obaveze.

Svi su ugovori napravljeni na štetu Opštine

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović (Demokrate) rekao je da Opština uopšte nema registar mjenica, odnosno informaciju o tome koliki je njen dug, pa se ne može tvrditi da li ovakvi procesi mogu dovesti do potpune blokade njenog računa.

“Znam sigurno da je svaki ugovor napravljen na njenu štetu, odnosno da joj se uzmu pare. Ne mogu zbog toga tražiti pojedinačnog krivca jer su sve to aranžmani za interes pojedinaca”, rekao je novi gradonačelnik Opštine Budva.

Štetu oko “TQ Plaze” naplatiće umjesto Opštine neko drugi

Predsjednik Fondacije Budva 2020 i bivši potpredsjednik Opštine Ljubomir Filipović smatra da “cijela šema nije ništa novo za naše uslove”.

“Društvena imovina, dakle ne samo državna, naslijeđena iz samoupravnog sistema, bila je i biće sredstvo zloupotreba u imovinsko-pravnim poslovima sve dok se sve ne rasproda ili iznađe model njene pravične raspodjele. Za mene bi samo povratak starim vlasnicima bio pravedan. Masovna vaučerska privatizacija je omogućila kupovinu državnih preduzeća u kojima se vrlo lako, za mali novac sticao većinski dio u akcijama i vlasništvom nad jako unosnim nekretninama koje im je država nekad dala na korišćenje. Ovo je već tema za ekonomske istoričare, i izvor velikih nepravdi. Sve se dešavalo dok sam ja bio srednjoškolac i nisam stekao kao i mnogi mladi ljudi pravo na vaučer, a živimo u posljedicama te raspodjele. Posljedicama kao što je ova, gdje postoji bojazan da nam svu štetu nastalu poslom oko TQ Plaze naplaćenu sporazumima o priznanju krivice mojih bivših kolega sada naplate drugi. Ovo su momenti kada se zapitate da li išta ima smisla”, rekao je on “Vijestima”.

Bonus video: