DOPUTOVAĆE VIŠE OD 600.000 TURISTA

Luku Kotor očekuje berićetna kruzing sezona: Čekaju više od 500 brodova

Špic sezone počinje u maju kada će uploviti 64 kruzera, u junu ih stiže 56, a tokom jula, avgusta i septembra mjesečno će dolaziti po 77 brodova. Biće i dana kada će se na vezu na gradskoj rivi, odnosno na tri pozicije za sidrenje u zalivu, istovremeno naći i po pet brodova. Berićetan učinak biće i u oktobtu kada se očekuje 71 brod, za novembar je planirano uplovljenje 31, a za decembar 12 kruzera
158 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2017. 08:05h

U Boku Kotorsku ove će godine uploviti 529 manjih i većih brodova na kružnim putovanjima, sa kojima će doputovati više od 600 hiljada turista - pokazuju podaci preduzeća „Luka Kotor“ A.D. koje upravlja najprometnijom crnogorskom pomorskom lukom podno zidina Starog grada.

Iako će vjerovatno i on tokom godine dodatno porasti, broj od 529 trenutno fiksno potvrđenih uplovljavanja kruzera u Kotor ove godine, za 8,2 odsto je veći od prošlogodišnjih i do sada rekordnih ukupno 488 uplovljavanja. To će dodatno afirmisati poziciju Kotora i Boke kao jedne od za kruzing industriju, najpoželjnijih destinacija u ovom dijelu svijeta. Kotor je inače, trenutno treća kruzing-luka na Jadranu nakon Venecije i Dubrovnika, a peta u Mediteranu.

Glavna nautička sezona u Boki ove će godine početi ranije neko ikada jer se već dolazak belgijskog 110 metara dugog kruzera „La Belle del Adriatique“ od 2.995 tona koji stiže 28. januara, može smatrati njenim spravim startom, iako su je u međuvremenu tokom decembra i januara „povezali“ uobičajeni dolaski mini-kruzera „Athena“ i „Artemis“ američke kompanije Grand Circle Cruises. Inače, do ktraja januara u Kotor će uploviti ukupno 7 kruzera, u februaru će ih doći 10, martu 17, aprilu 30....

Špic sezone počinje u maju kada će uploviti 64 kruzera, u junu ih stiže 56, a tokom jula, avgusta i septembra mjesečno će dolaziti po 77 brodova. Biće i dana kada će se na vezu na gradskoj rivi, odnosno na tri pozicije za sidrenje u zalivu, istovremeno naći i po pet brodova. Berićetan učinak biće i u oktobtu kada se očekuje 71 brod, za novembar je planirano uplovljenje 31, a za decembar 12 kruzera.

Rane dolaske u predsezoni karakterisaće četiri uplovljavanja tokom marta kruzera norveške kompanije Viking Cruises. Dvojici blizanaca „Viking Star“ i „Viking Sea“ od po 47.800 tona kojima je Kotor u protekle dvije godine bio prva luka na prvim komercijalnim putovanjima, 30. marta pridružiće se i najnoviji brat - istovjetni 228 metara potpuno novi kruzer „Viking Sky“ koji će u Kotor stići na svom prvom putovanju, nakon što krajem februara, i formalno izađe iz brodogradilišta Finantieri u Ankoni u Italiji gdje je ovaj 300 miliona dolara vrijedan brod koji može ukrcati 930 putnika, i napravljen.

Čast da im bude među prvim lukama koje će posjetiti nakon izlaska iz brodogradilišta u kojima su napravljeni, Kotor će ove godine imati u više navrata- svoje najnovije brodove sa kojima se bore za naklonost putnika ovdje će poslati brojne kompanije.

Tako će 4. aprila u Kotor na svom putovanju iz brodogradilišta u Monfalkoneu kod Trsta do Ćivitavekje, u Kotor uploviti potpuno novi megakruzer „Majestic Princess“.

Golijat od 143.700 tona dugačak je čak 330 metara i na svojih 19 paluba moće ukrcati 3.560 putnika i 1.346 članova posade. Ovaj brod američka kompanija Princess Cruises namjenski je izgradila kao prvo svoje plovilo specijalizovano za narastajuće, kinesko tržište gdje će „Majestic Princess“ ubuduće biti stacionirana nakon što ovu ljetnju sezonu odradi na Mediteranu.

Taj brod će nekoliko puta tokom ljeta uploviti u Kotor, a više puta dolaziće njegiov dvije goidine stariji blizanac „Royal Princess“. Potpuno novi i ultraluskuzni kruzer „Silver Muse“ od 40.700 tona, ponos kompanije Silversea Cruises preoznate po izuzetno visokom nivou luksuza i kvaliteta usluge, u Kotor stiže 23. maja.

Mjesec dana kasnije u Boku će uploviti novi i ništa manje luksuzni kruzer „Seabourn Encore“ od 47.400 tona, dugačak 208 metara, novi „admiralski brod“ američke kompanije Serabourn Cruises.

Skoro sve kompanije koje „nešto znače“ u svjetskoj kruzing industriji (osim Disney Cruisesa na čijem dovođenju rade naši pomorski agenti) i ovo će godine biti prisutne u Boki Kotorskoj - Holand America Line dolaziće sa svojim najvećim kruzerom, prošle godine napravljenim „Koningsdamom“ od 99.500 tona, dugim 297 metara, te nešto manjim blizancima „Westerdam“ i „Eurodam“ (82.350 tona), čuveni britanski Cunard dovodiće jednu od svoje tri „kraljice“ – 294 metra dugačku „Queen Victoria“, njemački TUI Cruises dovodiće svoj „Mein Schiff 2“ od 77.000 tona, britanski P&O Cruises biće prisutan sa 260-metarskom „Orianom“.

Druga najveća svjetska kruzing kompanija, američki Royal Caribbean redovno će dovoditi svoje kruzere „Brilliance of the Seas“ od 292 metra dužine i 90.100 tona, te nešto manje blizance „Vision of the Seas“ i „Rhapsody of the Seas“, Norvegian Cruise Line stiže sa 294 metarskim „Norwegian Starom“ i 268 metara dugim „Norwegian Spiritom“, italijanski Mediterran Shipping dovodiće dva veća blizanca „MSC Musica“ i „MSC Poesia“ od po 92.500 tona i nešto manju „MSC Sinfoniu“, grčko-američki Celebrity Cruises zastupaće 294 metra dugi kruzer „Celebrity Constallation“ od 91.000 tona, a britanski Thomson Cruises manji brodovi „Thomson Dream“ i „Thomson Spirit“.

Dolaziće i brodovi njemačke kompanije AIDA, te niza manjih kompanija koje su redovni klijenti Luke Kotor. Italijanski operator Costa Crociere koji je lani najavio da će 2017. iz komercijalnih razloga prekinuti dolaske u Kotor, nije se povukao pa će tako na jesen u luku podno zidina Starog grada u pet navrata uplovljavati njihovi kruzeri, 220-metarska „Costa Luminosa“ i 294-metarska „Costa neoClassica“.

Što se dolazaka velikih brodova tičle, sezona se završava tek 27.novembra za kada je zakazano uplovljavanje posjednjeg ovogodišnjeg većeg kruzera, „Pacific Princess“ od 30.300 tona.

Među brodovima što će ove sezone dolaziti u Boku su i neke od legendi svjetskog pomorstva, plovila koja su ostavila neizbrisiv trag u istoriji ili u srcima ljubitelja koji uživaju u ljepoti njihovih klasičnih linija.

Galerija

Preporučujemo za Vas