Bar: Zbog nestanka struje na izvorištu smanjen pritisak vode u centru

Rano jutros je došlo do prekida u napajanju električnom energijom izvorišta na Orahovom polju, što je uslovilo smanjenje pritiska u vodovodnoj mreži u naseljima Ilino, Ahmetov brijeg, Polje i užem dijelu grada. Prestanak napajanja sa elektrodistributivne mreže je uslovio i nestanak vode u Čanju
67 pregleda 3 komentar(a)
Bar, Foto: Radomir Petrić
Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 14.01.2017. 10:19h

Iz barskog vodovoda danas su saopštili da zbog nevremena praćenog izuzetno niskim temperaturama u ovoj opštini izazvalo obustavu isporuka vode i brojna oštećenja na vodovodnoj mreži i objektima, a direktna posljedica je smanjenje pritiska u vodovodnoj mreži, naročito u višim zonama.

Rano jutros je došlo do prekida u napajanju električnom energijom izvorišta na Orahovom polju, što je uslovilo smanjenje pritiska u vodovodnoj mreži u naseljima Ilino, Ahmetov brijeg, Polje i užem dijelu grada. Prestanak napajanja sa elektrodistributivne mreže je uslovio i nestanak vode u Čanju.

Izvršni direktor “Vodovod i kanalizacija Bar (ViK)” DOO Zoran Pajović istakao je da je nestanak električne energije izbacio iz pogona dio pumpnih stanica u Baru i Sutomoru, a u nekima od njih došlo je i do smrzavanja instalacija.

-Danonoćnim angažovanjem naših ekipa, od petog do 13. januara sva su postrojenja osposobljena za rad, osim pumpne stanice u Zagrađu. U tom periodu je na vodovodnoj mreži, otklonjeno 46 kvarova. Dodatne poteškoće stvaraju oštećenja nastala smrzavanjem kućnih priključaka i vodomjera. Zaključno sa petkom 13. januarom, podnesene su 654 prijave i zamijenjeno 239 vodomjera. U narednim danima se očekuje još veći broj prijava kvarova-ukazao je Pajović.

Ističući da će se kao posljedica javljati smanjenje pritiska u vodovodnoj mreži, naročito u višim zonama, Pajović je dodao da je ViK radi prevazilaženja ovog problema “već angažovao dodatne količine vode iz podsistema Crmnica-Bar”.

-ViK Bar će u narednim danima, shodno svojim mogućnostima, obezbijediti snabdijevanje građana vodom i putem autocistijerni. Skrećemo pažnju i na to da se kvalitet vode stalno prati od strane nadležnih akreditovanih institucija. Molimo građane da imaju strpljenja, jer su ekipe stalno na terenu i rade na otklanjanju prijavljenih kvarova, odnosno zamjeni vodomjera. Takođe, sugerišemo da se ventili prije oštećenih vodomjera zatvaraju u periodu kada se voda ne koristi. Apelujemo i da se sve uočene nepravilnosti, nezavisno da li se radi o vodomjeru ili kvaru na mreži, odmah prijave kako bi mogli pravovremeno reagovati-zaključio je Pajović.

Kvarovi se mogu prijaviti i tokom neradnih dana-danas i sjutra- od 07-14 časova, na telefon 030 312 043.

Bonus video: