Dvorište tijesno za đake i djecu ako izgrade vrtić

Građevinska dozvola za gradnju vrtića u Baru u dvorištu Gimnazije i Ekonomske škole u suprotnosti je sa Pravilnikom o bližim uslovima za osnivanje ustanova u oblasti obrazovanja i vaspitanja i Priručnikom za planiranje i uređenje javnih prostora koji predstavlja zbirku urbanističkih standarda
252 pregleda 5 komentar(a)
Bar, vrtić, Gimnazija, Foto: Radomir Petrić
Bar, vrtić, Gimnazija, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 02.12.2018. 14:23h

Ministarstva održivog razvoja i turizma i prosvjete prekršili su niz propisa prilikom planiranja gradnje vrtića u Baru i izdavanja građevinske dozvole, između ostalog i one kojima je precizirano koliko prostora se mora obezbijediti za boravak i igru djece u dvorištima vrtića i škola.

Čak i ako bi posjekli čemprese koje Barani mjesecima brane, ne bi bilo dovoljno prostora za boravak djece i srednjoškolaca u dvorištu, što je predviđeno važećim propisima.

Građevinska dozvola za gradnju vrtića u Baru u dvorištu Gimnazije i Ekonomske škole u suprotnosti je sa Pravilnikom o bližim uslovima za osnivanje ustanova u oblasti obrazovanja i vaspitanja i Priručnikom za planiranje i uređenje javnih prostora koji predstavlja zbirku urbanističkih standarda.

Kako je moguće da je građevinska dozvola izdata za vrtić suprotno urbanističkim standardima i podzakonskim aktima, “Vijestima” nijesu odgovorili iz Ministarstva prosvjete i Ministarstva održivog razvoja (MORT).

Iz prosvjetnog resora su saopštili da pitanja o spornoj građevinskoj dozvoli zbog koje se organizuju protesti u Baru, treba poslati MORT-u, iako je izdata na osnovu dokumentacije koju je predalo Ministarstvo prosvjete.

Iz MORT-a na čijem čelu je Pavle Radulović “Vijestima” su kazali da je dozvola izdata u skladu sa zakonom, ali nijesu pojasnili kako je to moguće s obzirom da je u suprotnosti sa podzakonskim aktima i standardima iz urbanizma.

Nijesu odgovorili da li zgrada vrtića ispunjava uslove iz Pravilnika o bližim uslovima za osnivanje ustanova u oblasti obrazovanja i vaspitanja - da je “prostor za igru i fizičke aktivnosti djece cjelokupan spoljašnji prostor, koji ne može biti manji od 8 metara kvadratnih po djetetu”.

Priručnikom za planiranje i uređenje javnih prostora predviđeno je da za dvorište vrtića “treba predvidjeti najmanje 15 metara kvadratnih po jednom djetetu”. Predviđeno je i da za osnovne i srednje škole površina dvorišta mora biti najmanje 20 kvadrata po učeniku u jednoj smjeni.

Dvorište u kojem se nalaze Gimnazija sa 591 učenikom, Ekonomska sa 650 i Muzička škola sa 465 učenika ima ukupno 14.032 metra kvadratna, od čega je za izgradnju vrtića uzeto 5.244 kvadrata. To znači da je za sve tri škole ostalo ukupno 8.788 kvadrata.

Kako Gimnazija i Ekonomska škola rade u različitim smjenama, za izračunavanje minimalne potrebne površine dvorišta trebalo je koristiti 650 učenika Ekonomske i taj broj pomnožiti sa 20. Tom računicom dolazi se do toga da površina dvorišta škola ne smije biti manja od 13.000 kvadrata. Izgradnjom vrtića, dvorište bi imalo oko 4.300 kvadrata manje, što znači da škole ne bi ispunjavale uslove za rad obrazovnih ustanova koje je propisalo Ministarstvo pravilnikom iz 2006.

Površina parcele na kojoj je planirana izgradnja vrtića iznosi 5.244 kvadrata, a kako će zgrada, staze i prilaz zauzeti oko 2.500 metara kvadratnih, za dvorište bi ostalo najviše 2.700 metara kvadratnih.

Vrtić je planiran za 370 djece, pa bi računajući minimalne uslove iz pravilnika, spoljašni uređeni prostor za igru trebalo da iznosi najmanje 2.960 kvadrata. Prema standardima iz Priručnika za planiranje i uređenje javnih prostora, trebalo bi obezbijediti najmanje 5.550 kvadrata.

Iako je pravilnik uradilo Ministarstvo prosvjete i poštovanje njegovih normi je uslov za upotrebnu dozvolu vrtića, on se ne pominje u dokumentima koje je taj resor predao za građevinsku dozvolu.

Kamen-temeljac za gradnju vrtića 15. oktobra položili su ministar prosvjete Damir Šehović i predsjednik opštine Bar Dušan Raičević.

Odmah su počeli protesti, prvo srednjoškolaca što ostaju bez dvorišta i što se zbog gradnje uništava skoro stotinu stabala čempresa starih više od 80 godina. Potom su se uključili i građani, a protesti su kulminirali podnošenjem građanske iniciative sa ukupno više od 3.500 potpisa kojom je traženo izmještanje vrtića na drugu lokaciju.

Inicijativa nije dobila zeleno svjetlo odbornika na sjednici lokalne Skupštine, 12. novembra.

Učesnici protesta i dalje se okupljaju u “krugovima”, ne mireći se sa takvim ishodom, a u ograđenom dijelu dvorišta od 23. oktobra nema radnika i mehanizacije.

Šta je sa urbanističko-tehničkim uslovima?

Iz MORT-a su naveli da su dobijene “sve potrebne saglasnosti nadležnih organa”. Na pitanje da li su poštovani standardi iz pravilnika i Priručnika, odgovorili su da je urbanističko-tehničke uslove izdao Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Bar, 2. februara 2010.

U dokumentima objavljenim na sajtu, uz zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, tih uslova, međutim, nema. Objavljeno je da su od Sekretarijata tražili izdavanje saobraćajne saglasnosti.

“Građevinska dozvola je izdata na osnovu revidovanog glavnog projekta. Izvještaj o reviziji glavnog projekta, urađen od strane revidenata: ‘Basketing’ Bar, ‘Vu-Ti Inženjering’ Bar, ‘MMK Control’ Bar i ‘Termogas Invest’ Bar. Za tačnost glavnog projekta, shodno odredbi člana 86 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, odgovara vršilac revizije koji, između ostalog, provjerava usklađenost projekta sa urbanističko-tehničkim uslovima, usklađenost sa zakonom i drugim propisima, tehničkim normativima, standardima i normama kvaliteta, zavisno od vrste objekta i djelatnosti koja se u njemu odvija”, odgovorili su iz MORT-a.

Prvi revident “Basketing”, autor je i urbanističkog plana “Topolica 1” iz 2009. godine koji predviđa vrtić na toj lokaciji.

Bonus video: