Gotovo sve stipendije mladim istraživačima sa državnog Univerziteta

Stipendije podrazumjevaju mjesečnu naknadu istraživačima u visini 700 eura, ali i značajna sredstva za istraživanja, čiji je važan element međunarodna ili intersektorska mobilnost, u iznosu do 10.000 eura godišnje
193 pregleda 1 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.12.2018. 16:46h

Ministarstvo nauke odobrilo je 17 stipendija za doktorska istraživanja za koje je namijenilo 700.000 eura.

Sve sem jedne dobili su mladi istraživači sa državnog Univerziteta (UCG).

Jedinu stipendiju među mladim istraživačima sa privatnog univerziteta dobila je Marija Radunović sa Univerziteta Donja Gorica.

Stipendije podrazumjevaju mjesečnu naknadu istraživačima u visini 700 eura, ali i značajna sredstva za istraživanja, čiji je važan element međunarodna ili intersektorska mobilnost, u iznosu do 10.000 eura godišnje.

Sa UCG, stipendije su dobili Kristina Gvozdenović i Jovana Davidović sa Fakulteta političkih nauka, Tanja Bakić, Stefan Bulatović i Milan Ivanović sa Filološkog, Marina Radonjić, Marija Vojinović i Jelena Mijušković sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Sa Biotehničkog, među 17 najboljih našli su se Ana Velimirović, Olga Jokanović i Balša Bajagić a sa Metalurško-tehnološkog fakulteta Aleksandra Gezović.

Isidora Stanković sa Elektrotehničkog, Ramiz Kurbegović sa Mašinskog dobili su stipendije, kao i Mirjana Đukić i Nina Nikolić sa Građevinskog fakulteta.

Sa UCG su kazali da to što je 16 od 17 stipendija dobili njihovi studenti "dokazuju kvalitet rada" na državnom Univerzitetu. "Napredak i razvoj nauke i istraživanja na Univerzitetu direktno je povezan sa ulaganjima u razvoj doktorskih studija, te ovim putem ističemo napore Vlade - Ministarstva nauke, koji su prepoznali značaj ulaganja u mlade kadrove," navodi se u saopštenju UCG.

Ministarstvo nauke je u maju objavilo javni poziv za dodjelu ovih stipendija, a do isteka roka stigle su 34 prijave.

“Na osnovu rezultata evaluacije, a uzimajući u obzir ravnomjernu zastupljenost svih oblasti nauka, Ministarstvo je pripremilo Rang listu odobrenih stipendija za doktorska istraživanja. Svečanost dodjele stipendija biće upriličena na Vili Gorica 14. decembra”, kazali su iz Ministarstva.

Dodali su da je njihova namjera da u naredne dvije godine objavljuje isti poziv, kako bi se postigla kritična masa od 50 mladih istraživača koji bi svoje radno vrijeme potpuno posvetili istraživanjima.

Bonus video: