JP "Grijanje" Pljevlja: Radimo sve što je u našoj moći

Iz JP "Grijanje" tvrde da su bili došli u situaciju da prekinu rad sistema centralnog grijanja zbog nedostataka uglja, jer Rudnik nije mogao uredno da ih snabdije tim energentom
202 pregleda 3 komentar(a)
radijator, Foto: Shutterstock.com
radijator, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.01.2017. 15:49h

Zbog velikog broja pritužbi na kvalitet isporučene toplotne energije u prostorijama korisnika centralnog grijanja, iz opštinskog preduzeća Grijanje su se oglasili saopštenjem u kojem tvrde da ulažu sve napore kako bi obezbijedili kvalitetnu i kontinuiranu isporuku toplotne energije.

"U skladu sa obavezama koje proizilaze iz Odluke o uslovima i načinu snabdijevanja toplotnom energijom grada Pljevalja, DOO "Grijanje“ kao davalac usluge obavještava korisnike da je pomenutom Odlukom propisana obaveza davaoca usluge da u prostoru korisnika usluge , pri spoljnoj temperaturi od -19° C do +12°C u svakom trenutku postiže i održava projektovane temperatrure prostora, sa dozvoljenim odstupanjem od +/- 2 0C , a koja za stambeni prostor iznosi +20°C. Imajući u vidu situaciju izuzetno niskih spoljnih temperatura, koje su u proteklom periodu bile znatno ispod projektovane krizne temperature od -19 stepeni davalac usluge je pokušavao da održi projektovane temperature u stambenom i poslovnom prostoru priključenom na toplovodni sistem. Prvi put od početka postojanja DOO “Grijanje” kotlovsko postojenje nije prekidalo rad noću, a što je izazvalo i dodatne troškove distributeru toplote u vidu potrošnje veće količine uglja. Umjesto 10-15 tona uglja u ovom periodu svakodnevno trošilo od 20 do 25tona", navodi se u saopštenju Grijanja.

Tvrde i da je preduzeće bilo došlo u situaciju da prekine rad sistema centralnog grijanja zbog nedostataka uglja, jer Rudnik nije mogao uredno da snabdije "Grijanje" tim energentom.

"Rudnik uglja je tokom 10. januara dopremio nenamjenski ugalj, komadni, koji se mogao koristiti samo za održavanje sistema, a imajući u vidu da isti nije mogao postići projektovanu temperaturu, to je u večernjim satima došlo do pada temperatura u prostorijama korisnika. Rano jutros 11. januara, isporučen nam je namjenski ugalj, kocka granulacije orah, te se od tada krenulo sa kontinuiranom isporukom toplotne energije”, ističu u preduzeću.

Dodatne teškoće predstavljaju im i, kako navode, veliki gubici vode u sistemu što dovodi do dodatnog rashlađivanja sistema.

"Ekipe DOO "Grijanja" svakodnevno su na terenu i obilaze kanale toplovoda, ali se postojanje kvara nije moglo ustanoviti što navodi na činjenicu da do gubitka vode u sistemu dolazi do toga što jedan broj nesavjesnih korisnika ispušta vodu iz sistema, sa ciljem da sebi obezbijedi kvalitetnije grijanje, a nanoseći tako štetu kako davaocu usluge, tako i ostalim korisnicima. Ovim putem pozivamo korisnike da prestanu sa ispuštanjem vode iz sistema, a upravnike zgrada pozivamo da u skladu sa svojim ovlašćenjima izvrše kontrolu stanova i eventualno nesavjesne korisnike prijave davaocu usluga kako bi smo izvršili kontrolu kućnih instalacija grijanja i zbog eventualnih nepravilnosti preduzeli zakonom propisane mjere", navodi se u saopštenju uz ocjenu da je "Grijanju" interes korisnika usluga na prvom mjestu.

Bonus video: