Abdić čuva Kosovku djevojku od vandala

Pored nedavno uklonjenog bakroreza na kojem je prikazana djevojka koji poji vodom srpskog ratnika ranjenog u Kosovskom boju, posljednjih godinu i po nalazila se zahvalnica turskoj Agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA)
441 pregleda 434 komentar(a)
Nermin Abdić, Foto: DPS
Nermin Abdić, Foto: DPS
Ažurirano: 11.01.2017. 15:05h

Umjetničko djelo - Kosovka djevojka, uklonjeno je iz hola Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), gdje se nalazilo više od četiri decenije.

To je krajem decembra učinjeno na zahtjev novog direktora Urgentnog centra Nermina Abdića.

Pored nedavno uklonjenog bakroreza na kojem je prikazana djevojka koji poji vodom srpskog ratnika ranjenog u Kosovskom boju, posljednjih godinu i po nalazila se zahvalnica turskoj Agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Otomanska vojska potukla je srpsku 1389. godine na Kosovu polju, a potom je uslijedila turska vladavina duga pet vjekova...

Abdić ističe da premještanje slike nema političku, ili bilo kakvu drugu konotaciju.

Naglasio je da je sliku sklonio učinio isključivo da bi sliku sačuvao od vandalizma, jer su neodgovorni građani vremenom na njoj ugravirali imena.

“Jedini razlog je to što smo kulturno dobro morali da sačuvamo od vandalizma. Slika nije sklonjena ni u kakav ćošak, već na najreprezentativnije mjesto u Urgentnom centru - u prostoriju koja služi ljekarima i medicinskim sestrama za odmor”, kazao je on “Vijestima”.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, sliku Kosovka djevojka KCCG je dobio od Crvenog krsta bivše SFRJ, prije 42 godine. Slika je bila jedan od simbola te organizacije.

Nakon što je Urgentni centar rekonstruisan tokom 2015. godine zahvaljujući donaciji TIKE od 750.000 eura, navodno je postojala incijativa da se slika izmjesti.

Nezvanični izvori “Vijesti” iz KCCG tvrde da je od bivšeg menadžmenta zahtijevano da se ukloni, ali da su oni to odbili da učine.

Abdića je u decembru prošle godine za direktora Urgentnog centra izabrala nova direktorica KCCG Zorica Kovačević.

On je na toj funkciji zamijenio hirurga Pericu Maraša, koji je naslijedio Vladimira Dobričanina.

Abdić je ortoped, bio je član Upravnog odbora KCCG i odbornik je Demokratske partije socijalista u Skupštini Glavnog grada.

Abdić traži stručnjake koji bi restaurirali umjetničko djelo

Abdić je juče saopštio “Vijestima” da su kontaktirali likovne umjetnike i osobe koje se bave bakrorezom, kako bi se neutralisali tragovi vandalizma i umjetničko djelo restauriralo.

Sliku Kosovka djevojka naslikao je slikar Uroš Predić prije 98 godina, a original se nalazi u Muzeju grada Beograda.

Prema informacijama sa sajta Muzeja, slikar je bio inspirisan prvom bolničarkom iz nacionalnog mita, a za motiv je odabrao izgled bojnog polja neposredno poslije Kosovske bitke.

Bonus video: