Dogovorena saradnja Opštine Tivat i Crnogorske panevropske unije

Predsjednica Panevropske unije u Crnoj Gori dr Gordana Đurović naglasila je da će prvi projekti biti usmjereni ka oblasti kulture
90 pregleda 1 komentar(a)
Gordana Đurović, Snežana Matijević, Foto: Opština Tivat
Gordana Đurović, Snežana Matijević, Foto: Opština Tivat
Ažurirano: 11.01.2017. 14:12h

Gradonačelnica Tivta prof.dr Snežana Matijević i predsjednica Crnogorske panevropske unije prof.dr Gordana Đurović, potpisale su memorandum o saradnji, kojim se potpisnice – Opština Tivat i Crnogorska panevropska unija (CPU) obavezuju na uspostavljanje dugoročne i obostrano korisne saradnje.

Saradnja će se odvijati kroz apliciranje na zajedničkim projektima i njihovoj realizaciji u okviru EU i drugih fondova, organizovanje zajedničkih konferencija, radionica, tribina i sličnih manifestacija – saopšteno je iz Opštine.

“Nadam se da će ostvarivanje ove saradnje rezultirati boljim povezivanjem i intezivnijom saradnjom opštine Tivat sa evropskim gradovima i regijama, na putu evropskih integracija”, kazala je gradonačelnica Matijević.

Predsjednica Panevropske unije u Crnoj Gori dr Gordana Đurović naglasila je kako nedavno osnovanu CPU očekuje uvodna međunarodna konferencija Panevropske unije, a da će prvi projekti biti usmjereni ka oblasti kulture.

CPU osnovana je u maju 2016. godine, kao ogranak međunarodne organizacije Panevropske unije, sa ciljem rada na prezentaciji crnogorske kulture u Evropi, kao i na prezentaciji evropskih kulturnih i civilizacijskih dostignuća u Crnoj Gori. Crnogorska panevropska unija za jedan od zadataka ima i unaprjeđenje naučnog, tehnološkog i privrednog razvoja Crne Gore, u skladu sa evropskim standardima i dostignućima, na uvođenju najviših evropskih standarda obrazovne i socijalne politike, demokratije i zaštite prirodne sredine u Crnoj Gori.

Panevropska unija najstariji je međunarodni pokret koji afirmiše povezivanje evropskih država. Upravo u okviru pomenute organizacije 1922. godine nastala je i izvorna ideja ujedinjene Evrope. Opština Tivat jedina je primorska opština sa kojom je CPU potpisala memorandum o saradnji.