Stao posao za 19 miliona eura

Za pojedine ljekove nije bilo ponuđača, a za druge ispravnih ponuda
52 pregleda 5 komentar(a)
Apoteka, Foto: Boris Pejović
Apoteka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.01.2017. 18:17h

Montefarm je obustavio nabavku 79 vrsta ampuliranih i još 118 vrsta oralnih ljekova, koje građanima treba da budu na raspolaganju do kraja ove godine.

Postupak nabavke ljekova obustavljen je za 31 vrstu ampuliranih ljekova jer nije bilo zainteresovanih ponuđača, dok za 48 nije bilo ispravnih ponuda.

Taj godišnji tender vrijedan je više od 19 miliona eura, a “Montefarm ” potražuje više od 330 medikamenata.

Tokom javnog poziva za nabavku oralnih ljekova, nije bilo zainteresovanih ponuđača za 47 i ispravnih ponuda za 70 vrsta.

Tender za nabavku 486 vrsta oralnih ljekova, vrijednih oko 10,6 miliona, trebalo bi da zadovolji potrebe do septembra ove godine.

Komisija za vrednovanje ponuda donijela je odluke o najpovoljnijim ponuđačima za preostale vrste ljekova i očekuje se potpisivanje ugovora.

Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki krajem prošlog mjeseca prihvatila je žalbu firme „PDG“ iz Podgorice i poništila godišnji tender za nabavku potrošnog medicinskog i sanitetskog materijala i hemikalija, vrijedan oko 1,64 miliona.

Komisija je procijenila da je “Montefarm” postupio nezakonito jer je javnim pozivom tražio od ponuđača da lancete (medicinski instrument) i trake za mjerenje nivoa šećera u krvi budu od istog proizvođača.

Utvrđeno je i da je “Montefarm” nezakonito tražio od ponuđača, koji ranije nijesu isporučivali trake i lancete, da uz njih besplatno dostave i 2.200 aparata za mjerenje šećera u krvi.

Iz “Montefarma” su ranije potvrdili da je postupak obustavljen, naglasivši da “u svakom slučaju nema bojazni da će doći do nestašice medicinskih materijala i hemikalija”.

Iz te ustanove su polovinom septembra poručili da će tenderska procedura biti okončana do kraja decembra i da do tada neće biti problema sa zalihama ljekova.

Naglasili su da su apoteke dobro snabdjevene i da su nestašice veoma rijetke, sporadične i kratkotrajne.

Godišnji tenderi su raspisani ranije nego obično, jer je Vlada zaključila da se to mora uraditi prije isteka važećih ugovora, da ne bi došlo do nestašica.

Bonus video: