Najponosniji na nagrade za najbolje đake i nastavnike

Ministar prosvjete Damir Šehović najavio izgradnju nove gimnazije i vrtića u Podgorici, Bijelom Polju, Plavu, Kotoru, Bernama...
207 pregleda 4 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.12.2018. 18:07h

Najboljih 507 đaka i nastavnika biće nagrađeno sa po 1.000 eura, do kraja mjeseca, a iz sredstava Fonda za talente, saopštio je danas na konferenciji za novinare, a povodom dvije godine rada Ministarstva prosvjete, ministar Damir Šehović.

Prema njegovim riječuma, već danas ili sjutra će imena najvoljih biti objavljena na sajtu prosvjetnog resora.

“Posebno smo ponosni na ovaj Fond”, kazao je Šehović.

Podsjetio je i da je podignut nivo upisa djece u predškolske ustanove, a da je istovremeno povećan prostorni kapacitet vrtića za 1.500 mališana, jer su otvorene četiri otvorenevaspitne jedinice u Podgorici, kao i po jedna u Baru, Nikšiću, Pljevljima i Budvi.

“Da bismo istakli vaspitnu ulogu škole, kako bi se nastavnici mogli više posvetiti komunikaciji sa djecom i akcenat stavili na indvivdualan pristup učenicima, ali i omogućili samim učenicima da se rasterete nefunkcionalnih i nepotrebnih znanja i vještina kako bi se fokusirali na suštinu a ne na formu, izmijenili smo predmetne programe, modernizovali ih, smanjili smo obim gradiva, smanjili normu nastavnicima, kao i broj učenika u odjeljenjima. U saradnji sa Ministarstvom sporta smo za ove dvije godine uspjeli ne samo da značajno obnovimo školsku sportsku infrastrukturu”, kazao je Šehović.

Istakao je i da su u prosvjetnom resoru ponosni na segment srednjeg stručnog obrazovanja.

"Tri puta povećali broj učenika na trećem stepenu u odnosu na pretprošlu godinu, sa 500 na 1500 učenika. Oživjeli smo nakon čitave decenije dualno obrazovanje, koje se sprovodi u 18 opština, i u taj sistem uključili za samo dvije godine čak 600 djece i oko 280 kvalitetnih poslodavaca...Svi učenici koji su prošle godine završili školu a uključeni su bili u dualni sistem su kod istih poslodavaca kod kojih su izvodili praktičnu nastavu zasnovali radni odnos. Nijesu čekali na zaposlenje”, pojasnio je ministar.

Podsjetio je da su uvedene besplatne osnovne i master studije.

“Vlada je utvrdila predlog Zakona o akademskom integritetu, koji će do kraja ovog mjeseca biti usvojen u Skupštini, čime ćemo na sistemski način, kakav nemaju ni mnogo razvijenije i naprednije zemlje, urediti pitanje akademskog integriteta. Obezbijedili smo i softver protiv plagijarizma, koji je dostupan svim fakultetim”, dodao je Šehović.

Tokom 2019. će kapitalni budžet biti veći od ovopgodišpnjeg za preko 10 miliona i iznosiće 42 miliona eura.

Šehović je najavio izgradnju nove gimnazije i vrtića u Podgorici, Bijelom Polju, Plavu, Kotoru, Bernama...

Bonus video: