Pas uginuo zbog nebrige vlasnika

Pod hitno treba da se zaustavi zlostavljanje životinja i kazne nesavjesni vlasnici kućnih ljubimaca”, kazala je Vuksanovićeva
109 pregleda 28 komentar(a)
pas Kolašin, Foto: Privatna arhiva
pas Kolašin, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 10.01.2017. 14:36h

Vlasnica privremenog skloništa za napuštene životinje u Kolašinu Danijela Vuksanović, saopštila je da je policji prijavila sugrađanina B. M. kojeg optužuje da kriv za smrt svog psa zbog nebrige.

Ona je apelovala na sugrađane da se savjesno odnose prema kućnim ljubimcima, apostrofirajući da im je neophodna posebna briga kada su niske temperature.

Rekla je da to znači obezbjeđivanje hrane, vode i uslovnog smještaja...

Vuksanovićeva je kazala da su komšije B. M. prije par mjeseci Komunalnoj policiji prijavile da ostavlja psa vezanog danima bez hrane i vode.

“Otišla sam do kuće tog sugrađanina i uvjerila se da je prijava bila istinita, pa sam psa, koji je bio u užasnom stanju, uzela u svoje sklonište za životinje u selu Plana. Kada je B.M. saznao da sam odvela njegovog ljubimca javio mi se i tražio da ga vratim, obećavajući da će ubuduće više brinuti o njemu. Vratila sam psa i dala vlasniku uputstva kako treba da drži kućnog ljubimca”, kazala je ona.

Vuksanovićeva tvrdi da je prije nekoliko dana obaviještena da je isti pas i dalje vezan na lancu od jedva pola metra i da danima nije hranjen, niti mu je u kućici stavljeno sijeno da ga zaštiti od hladnoće. Kaže da je pas zbog toga i uginuo.

“Sve sam prijavila kolašinskoj policiji. Nadam se da će konačno nadležni obaviti svoje obaveze i povesti računa o ovom i sličnim slučajevima. Pod hitno treba da se zaustavi zlostavljanje životinja i adekvatno kazne nesavjesni vlasnici kućnih ljubimaca”.

Ona j njen muž Zlatko Milošević pse lutalice sa kolašinskih ulica čuvaju na imanju u selu Plana.

Utočište, redovnu hranu i veterinrsku brigu obezbjeđuju isključivo svojim novcem, uz sporadičnu pomoć tek nekolicine pojedinaca ili preduzeća, uglavnom iz drugih opština.

Mnogi ne brinu o ljubimcima i to neće biti jedina prijava

Iz Nevladine organizacije Riki i Koski saopštili su da su da su za vrijeme nevremena primijetili brojne slučajeve nebrige o kućnim ljubimcima.

"Mogo je pasa smješteno u neadekevatnim uslovima i izloženo hladnoći. Brojni su sugrađani koji se njesu potrudili da dodatno obezbijede kućice u kojima drže pse, to jest da postave neke izolatore koji bi od ekstremnih hladnoća zaštitili njihove ljubimce. Podržavmo Vuksanovićevu u nastojanjima da se, konačno, stane na put zlostavljanju životinja. Prijava protiv B.M. neće biti jedina”, kazali su iz te NVO.

Bonus video: